STOP THE PRESS!

Ingrid Bergman: Omin sanoin (Jag är Ingrid)

Ingrid Bergman - omin sanoinOhjaus: Stig Björkman
Käsikirjoitus: Stig Björkman, Dominika Daubenbuchel, Stina Gardell

Tuotanto: Stina Gardell
Rooleissa: Ingrid Bergman (arkistomateriaalissa), Isabella Rossellini, Roberto Rossellini, Ingrid Rossellini, Pia Lindström, Sigourney Weaver, Liv Ullmann
Ääniroolissa: Alicia Vikander
Arvio: 5/5

Kun puhutaan Hollywoodin ns. kulta-ajasta ja vahvoista naisnäyttelijöistä, niin kaksi ruotsalaista nimeä ponnahtaa heti esille: Greta Garbo ja Ingrid Bergman. Vaikka molemmat olivat näyttelijöinä ihan erilaisia, heidän jälkensä on jäänyt vahvasti elokuvamaailmaan. Tällä kertaa muistelemme Bergmania, jonka syntymästä tulee kuluneeksi tasan sata vuotta. Vuonna 2011 Bergmanin tytär Isabella Rosselini ehdotti ohjaaja Stig Björkmanille dokumentin tekemistä Ingridistä tämän omin sanoin ja kuvin. Suostuttuaan tehtävään Björkman sai käyttöönsä kaiken mahdollisen materiaalin. Bergman oli tallettanut elämänsä aikana kaiken mahdollisen, kuten henkilökohtaisia kirjeitä ja kotifilmejä.

Ingrid Bergman syntyi Tukholmassa elokuun 29. päivänä 1915 saksalaisäidille ja ruotsalaisisälle. Äiti kuoli tytön ollessaan vain kolmevuotias. Valokuvaliikkeen omistaja isä neuvoi tytärtään pienestä pitäen rakastamaan kameraa oikealla tavalla. Eipä onni isän kanssa ehtinyt kestää pitkään, sillä Ingridin ollessa kaksitoistavuotias isäkin siirtyi taivaalliseen seurakuntaan. Sukulaiset kasvattivat häntä, kunnes hän kiinnostui näyttelemisestä. Vuonna 1933 hän valmistui teatterikoulusta ja teki ensimmäisen esiintymisensä lavalla jo samana vuonna. Suoranainen läpimurto näyttelijänä tapahtui kolme vuotta myöhemmin, kun hän sai roolin Gustaf Molanderin ohjaamassa elokuvassa ”Intermezzo”. Bergmanin roolisuoritus tässä elokuvassa sai Hollywood-tuottaja David O. Selznickin kiinnostumaan  parikymppisestä näyttelijättärestä ja hän osti kyseisen elokuvaoikeudet filmatakseen sen uudelleen ”unelmatehtaan muodossa”. Bergman ei heti rientänyt Hollywoodiin, vaan ehti tekemään jopa yhden elokuvan Saksassa. Vuonna 1939 aika oli jo kypsä ruotsalaistähdelle siirtyä unelmakaupunkiin tekemään itsestään legendan.

Olen vuosien aikana nähnyt monia näyttelijöistä tehtyjä dokumentteja. Jotkut ovat niistä onnistuneita kertomuksia tähteydestä eri näkökulmista kerrottuna ja osa täysin hollywoodmaisella karkkimössöllä täytettyjä idolikuvauksia. Ingrid Bergman: Omin sanoin kuuluu tuohon ensimmäiseen sarjaan, sillä nyt elämästään kertoo edesmennyt tähti itse. Usein tällaiset dokumentit ovat tähtien kertomana oman egon kohottamista tai monien asioiden salailua, mutta Bergmanin kohdalla sitä ei ole. Hän puhuu hyvin avoimesti jopa sellaisista asioista, jotka ovat olleet hänelle kipeitä kuten tyttären Pian jättäminen tämän isälle kun hän lähti suuren rakkauden perässä Italiaan. Ex_Machina -elokuvasta tuttu ruotsalaisnäyttelijätär Alicia Wikander toimii Bergmanin äänenä lukiessaan tämän kirjeitä ystävilleen ja läheisilleen. Näiden ja kotifilmien kautta päästään tutustumaan syvällisesti näyttelijättären sielunmaisemaan, johon lisänsä tuovat myös hänen lapsensa kertomat tarinat. Dokumentin ohjaaja Björkman on onnistunut kasamaan täydellisen henkilödokumentin, joka ei nosta Bergmania korkealle jalustalle, vaan kertoo ruotsalaisen naisen erilaisen tarinan ajassa, jossa hänen kaltaisensa nainen oli monessakin suhteessa edelläkävijä.

Lisämateriaalina tarjolla mm. ohjaaja Björkmanin alustus, otteita Bergmanin kotivideoista, poistettuja ja leikattuja kohtauksia, Eva Dahlgrenin musiikkivideo ja traileri.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s copyright by Atlantic Film, 2016

Traileri: