STOP THE PRESS!

Broken Saints

broken_saintsOhjaus: Brooke Burgess
Käsikirjoitus: Brooke Burgess, Ian Kirby and Andrew West
Tuotanto: Budget Monks / FOX Home entertainment
Pääosissa: Janyse Juad (Shandala), Kirby Morrow (Raimi), Micheal Dobson (Oran), Colin Foo (Kamimura)
Arvio: 5/5

Broken Saints on mielenkiintoinen kokemus. Sen nimeäminen digitaaliseksi sarjakuvaksi ei tee sille täyttä oikeutta, mutta toisaalta se ei ole kuitenkaan täysiverinen animaatio. Tarinan Broken Saintsin kehityksen takana on harvinainen projekti, joka on alkanut jo 1999, mutta julkaistu vasta vuosien 2001-2003 välisenä aikana eräänlaisena netti-jatkurina. Broken Saintsin ilmiömäinen suosio johti siihen että vuonna 2005 se julkaistiin Budget Monks Productionsin toimesta DVD:llä, joka sisälsi uuden dubatun ääniraidan sekä muutamien kappaleiden uusitut grafiikat. Käsissäni oleva 20th Century Foxin versio on julkaistu USAssa jo elokuun ensimmäinen päivä (2006), joten tämän julkaisun saapuminen tänne Suomen perukoille on tapahtunut ennätysajassa.

Broken Saints alkaa, kun neljä hyvin erilaista henkilöä alkavat saamaan uhkaavia maailmanlopun näkyjä. Ainoa yhdistävä tekijä näillä näyillä on iso punainen kissansilmä ja karmiva elektroninen kakofonia taustalla. Tästä alkaa tarina joka lopulta tuo nämä henkilöt yhteen ja paljastaa tarinan edetessä salaliiton, joka saa X-Filesin kuviot näyttämään suhteellisen normaaleilta ja pieniltä. Tarinan päähenkilöt olisi varmaan hyvä esitellä tässä vaiheessa:

Raimi Matthews, 24-vuotias ohjelmoija ja ihan pätevä hakkeri siinä sivussa, hän työskentelee suurelle kansainväliselle yritykselle nimeltä BIOCOM. Raimin mitta täyttyy kun hänet potkaistaan pois ”projektista” ilman mitään virallista syytä. Seuraavana yönä Raimi hakkeroituu BIOCOMin palvelimelle, vain törmätäkseen kaikenlaiseen outoon tietoon ja erittäin kehittyneisiin tunkeutumisen esto-ohjelmiin. Tähän yhdistetään oudolla hetkellä iskevä sähkökatko ja tietokoneen monitorille ilmestyvä teksti ”I sEE YoU”, voinemme arvata että soppa on valmis.

Oran Bajir, 29-vuotias irakilainen vastarintataistelija, (En sano terroristi, koska tarina alkaessa avautua Oranin motiivitkin selkiintyvät.) joka tarinan alussa istuu bunkkerissa lukien koraania ja kokien kovia omantunnon tuskia tappamiensa ihmisten vuoksi (eli siis ei fanaatikko). Huom. Vaikka tekisi mieli pikakelata Oranin osuuksien yli ensimmäisellä levyllä, niin en suosittele sitä, sillä Oranin myöhemmät vaiheet eivät ehkä avaudu oikeassa kontekstissa.

Kamimura (tai Kami), Vanha shintolainen mystikko, joka vahtii muinaista laatikkoa jota hän on vannonut suojelevansa. Kamimura on erikoinen henkilö tässä sarjassa, hänen merkityksensä tarinalle alkaa aueta vasta paljon myöhemmin. Eräs erikoinen huomio Kamimurasta on hänen nimensä, transliteroituna tämä voi tarkoittaa esim. jumalaa(kami) shintolaisessa merkityksessä, ja kun tähän lisätään ”mura” perään joka taasen kääntyy kyläksi tai ennalta-arvaamattomuudeksi (ennalta-arvaamaton jumala tai epätasainen kylä). Lieneekö tämä sanaleikki sarjan luojien puolelta ?

Ja viimeisenä on vuorossa Shandala, 18-vuotias nuori nainen, joka elää idyllistä elämää Fidziläisellä Lomalagin (suora käännös ”taivas”) saarella. Shandalan osuudesta tarinan kehitykseen ei voi paljon sanoa paljastamatta liikoja. Mutta ensimmäisen jakson alun monologi kertoo riittävästi. Tavallaan Shandalaa voisi kuvailla sarjan keskeisimmäksi henkilöksi.

Näiden neljän henkilön lisäksi sarjassa on erittäin vaikuttava ja detalji-rikas kokoelma sivuhenkilöitä alkaen lehtikauppias Gregorista aina BIOCOMin perustaan Benjamin Palmeriin (Palmerin äänenä kuulemme William B Davisin, joka tunnetaan paremmin X-Filesin ”smoking man:inä”).

Broken Saints on palkittu, eikä syyttä sarja itsessään on saanut vuosien 2001-2005 välisenä aikana sueraavat palkinnot: 2001 ”Pixie Award Winner: Best Website that Incorporates Motion”, ”Flash in the Can 2002: People’s Choice Award”, ”Flash Forward 2002: People’s Choice Award & Best Cartoon”, ”Netfestival Brazil 2003: People’s Choice Award”, ”2003 Audience Award at the Sundance Online Film Festival.”,”2004 Horizon Interactive Awards: Best in Show”,”Telefilm Canada Grant Award 2004”, ”2005 Annual Rue-Morgue Awards: Most Inovative Concept” ja ”2005 Canadian New Media Awards: Producer of the Year”

Broken Saints on kokeellisen näköisestä ulkoasustaan huolimatta erinomainen ja tarinankerronnaltaan katsojan tiukasti penkissä kiinnipitävä yhdentoista ja puolen tunnin seikkailu, joka esittää tarinansa laadusta missään vaiheessa tinkimättä. Saati sitten mihinkään päin kumartamatta (tämä näkyy erityisesti Oranin hahmossa.). Puheääniraita on korkealaatuinen, mutta siltä havaitsin että alkuperäinen musiikki ja tekstitykset toimivat joissakin kohtauksista hieman paremmin. Graafiselta asultaan Broken Saints on kaunis. Sarjassa harrastettu tyylien sekoittaminen ja tietty sarjakuvamaisuus on Broken Saintsille eduksi. Ekstroista löytyvät kommenttiraidat kaikille jaksoille, ”making of” dokumentti, haastattelut ja trailerit jne kertovat sarjalle asetuista tuotantoarvoista (vähempää ei oikeastaan Fox:in kokoiselta firmalta vois odottaakaan.)

Täytyy kiittää ja samalla nostaa hattua myös FS Film OY:lle moisen harvinaisuuden tuomisesta Suomen markkinoille.

Mika Peltola for smackthejack

photos copyright by Brooke Burgess 2001