STOP THE PRESS!

Mika Kaurismäen ohjaama epookkielokuva TYTTÖKUNINGAS valittiin Montrealin elokuvajuhlien kilpasarjaan

Mika Kaurismäen ohjaama TYTTÖKUNINGAS (The Girl King) on kansainvälinen yhteistuotanto, joka kertoo vaikuttavan, tositapahtumiin perustuvan tarinan yhdestä historian ikonisimmista kuningattarista, Kuningatar Kristiinasta. Elokuva on valittu Montrealin kansainvälisten elokuvajuhlien kilpasarjaan ja saa siellä maailmanensi-iltansa  4. syyskuuta. Montreal kuuluu ns. A-festivaaleihin eli maailman tärkeimpien elokuvafestivaalien joukkoon yhdessä mm. Cannesin, Berliinin ja  Toronton elokuvajuhlien kanssa. Elokuvaa edustavat Montrealissa ohjaaja Mika Kaurismäki ja pääosanesittäjä Malin Buska. Suomessa elokuva tulee elokuvateattereihin 11. joulukuuta.  Elokuva on kuvattu Turun seudulla, suuri osa kuvauksista Turun linnassa.

SYNOPSIS:
Ruotsin kuningatar Kristiina (1626-1689) syntyi ainoana lapsena odotetuksi kruununperilliseksi ja kasvatettiin isänsä pyynnöstä prinssinä.  Nuori Kristiina joutui kruununperijäksi jo kuusivuotiaana isänsä kuollessa, ja Ruotsin hallitsija hänestä tuli 18 vuotiaana. Kristiina omasi ikäisekseen poikkeuksellista viisautta ja halua muutokseen. Hän myös rikkoi vahvasti aikansa naiskäsitystä – hän mm. miekkaili, metsästi karhuja ja pukeutui usein housuihin – ja ajautui väistämättä yhteenottoihin hovin konservatiivisten luterilaisten aatelismiehien kanssa.

Hovi näki kuningattaren tärkeimpänä tehtävä naimisiinmenon ja perillisen, pojan, synnyttämisen. Kristiinalla oli kuitenkin korkeammat tavoitteet, hän halusi tarjota alamaisilleen koulutusta, vaalia tieteitä ja lopettaa kolmekymmenvuotisen sodan protestanttien ja katolisten välillä. Kristiinan rakkaus hovineitoaan, kaunista Ebba Sparrea kohtaan, hankaloitti entisestään hänen asemaansa. Vaikutusvaltaiset voimat nousevat vastakkain, ja Kristiinan oli tehtävä vaikea ratkaisu maansa ja oman kohtalonsa puolesta.

Ohjaus: Mika Kaurismäki
Käsikirjoitus: Michel Marc Bouchard
Pääosissa: Malin Buska, Sarah Gadon, Michael Nyqvist, Lucas Bryant, Laura Birn, François Arnaud, Martina Gedeck, Peter Lohmeyer, Patrick Bauchau, Hippolyte Girardot, Mikko Leppilampi, Timo Torikka ja Samuli Edelmann.
Tuotanto:  Galafilm ja Triptych Media (Kanada), Marianna Films (Suomi), Starhaus Filmproduktion (Saksa) ja Anagram (Ruotsi)
Ensi-ilta: 11.12.2015
Levitys: SF Film Finland