STOP THE PRESS!

Game Over

game_overOhjaus: Pekka Lehto
Käsikirjoitus: William Aldridge
Tuotanto: Pekka Lehto, Christer Nilson, Tomas Eskilsson
Pääosissa: Reino Nordin, Lilli Aro, Juuso Pekkinen, Julius Lavonen, Jarkko Niemi, Karoliina Blackburn, Tapio Liinoja
Arvio: 1,5/5

Pekka Lehdon ura elokuvaohjaajana on kestänyt lähes 30 vuotta. Ensimmäisen ohjaustyönsä, “Ikäluokka”, hän teki yhdessä toisen menestyksekkään ohjaajan, Pirjo Honkasalon kanssa. Lehdon ja Honkasalon yhteistyö tuotti useita elokuvia, joista ehkä merkittävimmät ovat Algot Untolasta (Maiju Lassila) kertova elämänkertaelokuva “Tulipää” (1980) ja Honkasalon ja Saision käsikirjoittama “Da Capo” (1985). Vaikka 90-luvulla Lehto jatkoi omia polkujaan, niin taiteellisesta linjasta on tiukasti pidetty kiinni. Tunnetuimpia tuotoksia tuolta ajalta ovat Jussi Parviaisen yksinpuhelu “Yksinteoin”, draamajännäri “Kaivo” ja Andy McCoysta kertova dokumentti “Real McCoy”. Jälkimmäiseksi mainittu elokuva innoitti Lehtoa tekemään elokuvan myös Aira Samulinista, “Tango Kabaree” (2001). “Voitka – Metsän veljet” -dokumentin jälkeen Lehto on siirtynyt trillerin pariin. Kyseessä on “Game over”, joka perustuu pääosin muutama vuosi sitten tapahtuneisiin Heinojen murhiin.

Kimi (Reino Nordin) on rikkaan perheen poika, jolle menestynyt isä luo suuria paineita. Verkostomarkkinoinnissa menestyvä bisnesmies (Tapio Liinoja) tarjoaa Kimille ja häntä ihaileville kavereilleen mahdollisuutta rikastua nopeasti. Kun Kimin isä yrittää varoittaa kyseisestä miehestä, on ohjeiden antamisen aika jo ohitse. Rahaa on tulossa kuin roskaa, mutta juhlat eivät kestä kauan, sillä Kimille alkaa selvitä että heitä on kusetettu. Tilit on tehtävä lopullisesti selviksi.

Hyvän trillerin tekeminen on todellakin taitolaji, johon ei Suomessa moni ole pystynyt. Ei edes ohjaaja Pekka Lehto, sillä hänen edellinen trillerinsä “Kaivo” oli enemmän draama kuin trilleri. Kyllä elokuvassa pitäisi olla jännitettä, jotta sitä trilleriksi voisi kutsua. Sama ongelma on aistittavissa myös tuoreessa “Game Over” -elokuvassa. Tuntuu siltä, että tekijöillä on ollut vaikeus päättää, kummanko genren elokuvaa ollaan tekemässä. Voi olla, että elokuvan jännittävyys on ollut käsikirjoituspöydällä, mutta mihin hittoon se on sitten hävinnyt kuvausten aikana? Tästä syystä en missään nimessä kutsuisi elokuvaa draamajännäriksi, kun sitä se ei suoranaisesti ole. Käsikirjoitusta vaivaa puisevuus, joka ei anna tarinalle sopivasti ilmaa kehittyä, vaan sortuu liialliseen saarnamiseen. Vaikka matkaan on saatu monia hyviä näyttelijöitä, jättää käsikirjoitus hahmot yksiuloitteisiksi ja suhteellisen mielenkiinnottomiksi. Reino Nordin tekee hyvän roolisuorituksen, vaikka hänen esittämänsä Kimi hahmona muistuttaa häiritsevästi “Hymypoika” -elokuvan pahaa poikaa Jereä. “Game Over” on mielenkiintoisesta aiheesta huolimatta pitkäveteinen elokuva, josta puuttuu trillerille ominainen draivi.

Lisämateriaalina dvd tarjoaa ainoastaan trailerita ja tv-spotteja.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s Copyright by KinoFinlandia Oy, 2005