STOP THE PRESS!

24 – The Complete Series

24 – The Complete SeriesOhjaus: Useita
Käsikirjoitus: Luojat Robert Cochran, Joel Surnow ja muita
Tuotanto: Useita
Pääosissa: Kiefer Sutherland, Mary Lynn Rajskub, Carlos Bernard, Dennis Haysbert, Elisha Cuthbert, James Morrison, Reiko Aylesworth
Arvio: 4/5

24 – The Complete Series –boksi (2001-2010) sisältää kaikki terrorisminvastaisen viraston päällikön, Jack Bauerin (Kiefer Sutherland) seikkailut: 8 varsinaista kautta sekä yhden Lontooseen sijoittuvan puolikaskauden ja tv-elokuvan 24: Redemption, joka kyllä on muuten hyvässä lodjussa sen verran hutera aasinsilta kausien 6 ja 7 välillä, ettei aasikaan tohdi sitä ylittää.

Kausien juonet ovat pohjimmiltaan varsin samanlaisia, mitäpä sitä toimivaa konseptia silti muuttamaankaan. Terroristit uhkaavat vapaata maailmaa milloin ydinpommein, milloin tappavin viruksin ja kaikenlaisella siltä väliltä. Erilaiset salaliitot ulottuvat aina vallan korkeimmille huipuille, ja Bauerin täytyy aina välillä painua maan alle apunaan aina uskollinen tietokonenero Chloe O’Brien (Mary Lynn Rajskub). Omat mutkansa tilanteisiin tuo sekin, että terroristeille näkyy normi päivähommiensa jälkeen jäävän aikaa vielä erikseen rääkätä Bauerin läheisiä. No, Bauer oikoo tilanteet jopa kollegoitaan, Jason Bournea ja Ethan Huntia, tehokkaammin ja tylymmin: Bauer ei esim. vietä pitkiä syysöitä itkeskelemällä kiduttamiensa roistojen kohtaloita.

24 lisää näppärästi kiireen, hädän ja yleisen hektisyyden tuntua jaetun kuvaruudun tekniikalla ja ikään kuin reaaliaikaisella kerronnalla: kaikki tapahtuu vuorokaudessa ja jokainen jakso näyttää yhden tunnin tapahtumat. Tästä syntyy sarjaan myös liki dokumentaarinen vivahde, vaikka kokolailla järjettömiä ja aukkoisia tarinat ovat. Meno on kyllä sen verran vauhdikasta, ettei moista ehdi katsellessa ajatella. Kaiken kaikkiaan mainio viihdepaketti.

Ekstroissa on rutkasti sitä mitä ekstroissa nyt yleensäkin on. Jotenkin olisi toivonut jonkinlaista summa summarum –tyyppistä muistelmaa tai haastattelua nyt kun koko paketti on kasassa.

Vesa Skaffari for smackthejack

Photo’s Copyright by Twentieth Century Fox, 2015