STOP THE PRESS!

The Gunman

the_gunman_blu_rayOhjaus: Pierre Morel
Käsikirjoitus: Jean-Patrick Manchetten romaanin pohjalta Sean Penn, Pete Travis ja Don MacPherson
Tuotanto: Ron Halpern, Andrew Rona, Sean Penn
Pääosissa: Sean Penn, Jasmine Trinca, Idris Elba, Ray Winstone, Javier Bardem, Peter Franzen
Arvio: 3/5

Tiukka toimintapläjäys, joka kuitenkin jostain syystä notkahtaa läjään. Näin voisi yhdellä lauseella kuvata ranskalaisen Pierre Morelin toista Hollywoodissa tuotettua toimintapläjäystä The Gunmania. Hyvän porukan on Morel kyllä saanut tuekseen, sillä pääosissa nähdään niin Sean Penniä, Idris Elbaa kuin Javier Bardemiakin ja teknisen toteutuksen puolellakin on tuttua kasvoa yltäkyllin.

Homman nimi on se, että Sean Pennin esittämä Jim Terrier, entinen ammattisotilas, on päätynyt Afrikkaan kaivonkatsojaksi. Tapahtuu kuitenkin asioita, joka antavat ymmärtää, että jokin menneisyydessä ei oikein päästä otteestaan. Terrier lähtee selvittämään asioita Eurooppaan ja pääseekin hurjien paljastusten äärelle. Samassa tipotellen katsojalle kerrotaan, miten hommat silloin muinoin oikeasti menivätkään.

Koetin koko ajan keksiä, mikä tässä mättää. Ulkoisesti fasiliteetit ovat kohdallaan, reikärauta paukkuu ja kerronta nykii eteenpäin ihan kivasti. Ohjaajan ratkaisu jo mainittuun katsojalle pikkuhiljaa asioita avaavaan tyyliin on oikein hyvä ja itseasiassa pelastaa oikeasti paljon. Elokuva ei ole ihan niin ennalta-arvattava kuin useat saman genren leffat mutta vastapainoksi Gunmanin uskottavuus on kokonaan poissa. Karismaa löytyy valkokankaalta muttamutta…Dialogi tökkii pahemman kerran. Ja sen myötä on pilalla aika paljon. En tiedä, harvoinhan tämän lajin rymistelyissä puhuminen ratkaisee mutta nyt tuntuu, että koko muu toiminta ympärillä seisahtuu pitkien vuorosanojen halkoessa ilmaa kuin keihäät. Siihen on sitten paha enää ympätä jännittävää toimintamelskettä mukaan kun katsojan mielenkiinto on jo hiipunut. Onneksi lopussa sentään juoni ja intensiteetti vähän torhistautuu. Huomionarvoista, on Sean Penn löytyy osittain sekä kirjoittajan että tuottajan pallilta – pitäisiköhän miehen jatkossa keskittyä enemmän ihan vain silkkaan näyttelemiseen?

Onhan tämä mainittava ihan erikseen. Peter Franzen debytoi isossa roolissa Hollywoodissa ja moni on sanonut, että hyvin menee jeejee mutta itse olen sitä mieltä, että Franzen ei sovi rooliinsa tippaakaan. Hän tekee minkä pystyy mutta tuntuu olevan täysin väärässä paikassa koko ajan. Se on hieman kummallista katsottavaa. Teknisestä toteutuksesta on sanottava, että kuvaus on juuri perustasoa, jonka tällaisessa olettaa olevankin ja leikkaus taas tekee elokuvasta hieman monitempoisen. Tuntuu, kuin ohjaajan ja leikkaajan ajatukset eivät ihan yksiin olisi toteutuksen suhteen menneet. Mutta sekin on pieni haittaa, kun mieleen päällimmäisenä jää hyvien näyttelijöiden kankea kökköily.

Renek for smackthejack.net

Photos copyright by Future Film, 2013

Traileri: