STOP THE PRESS!

Belle ja Sebastian

Belle ja Sebastian Ohjaus: Nicolas Vanier
Käsikirjoitus: Cecile Aubryn romaanin pohjalta Juliette Sales, Fabien Suarez, Nicolas Vanier
Tuotanto: Frederic Brillion, Gilles Legrand, Clement Miserez, Matthieu Warter
Pääosissa: Felix Bossuet, Tcheky Karyo, Margaux Chatelier, Dimtri Storoge, Andreas Pietschmann
Arvio: 3,5/5

No niin lapset ja lapsenmieliset. Unohtakaa äänekkäästi räkättävät animaatiot ja tarttukaa tähän. Itselleni Belle ja Sebastian- nimi on tutuin rockmaailmasta mutta oikeastihan kyseessä oli Cecile Aubryn kirjoittama kirja ja sen pohjalta tehty TV-sarja. Nyt näistä on ’modernisoitu’ elokuva, joka on toki hellyttävä ja koskettava ja kaikkea. Äskeisen lauseen lainausmerkit tulevat siitä, että kerrontatapa on hieman vanhanaikainen, jopa naiivi.

Niin, tarina ei ole monelle tuttu. Toisen maailmansodan aikana pieneen ranskalaiskylään ilmaantuu peto, joka osoittautuu suureksi villikoiraksi. Sebastian tapaa koiran, joka osoittautuu joviaaliksi jäppiseksi ja saa uuden nimen Belle. Sitten seikkaillaan ja lopuksi joudutaan tositoimiin, joka on omiaan vahvistamaan eläimen ja ihmisen ystävyyttä. Siinäpä se hyvin pitkälle onkin. Toisin sanoen ilman uljaita maisemia ja niitä vanginnutta Eric Guichardia elokuva ei olisi juuri mitään. Paitsi tietysti aina kun koira näyttelee kivasti, sydän tykkää.

Yksi ajatuksia herättävä asia on kohderyhmä. Lapsillehan tätä markkinoidaan mutta saahan tässä aikuisetkin osansa. Mutta saako kumpikaan tästä irti ihan kaikkea? Lapset eivät takuulla tajua viitekehystä, kylässä pyöriviä sotilaita ja muuta (itsellekin oli vähän epäselvää miten Ranskassa IIWW:n aikana oli tilanne) ja aikuisille lälly pääkertomus on vähän toisteinen ja itsestäänselvä. Minkäänlaisia yllätyksiä elokuva ei tarjoa. Koko perheen kokemuksena tämä varmasti toimii mutta silloinkin joutunee aikuisempi katsoja selittelemään infantiilimmalle joitakin taustoja. Tai sitten ei. Voihan olla, että elokuvan tasot toimivat sellaisenaan kohdeyleisölle. Itse epäilen.

Musiikki. Voi tavaton kun olen ollut sivistysaukkoinen. ’Lintu’-kappale on aina miellyttänyt minua suuresti mutta koskaan en ole tullut selvittäneeksi biisin alkuperää. No tästähän se on! Ei voi huono audiovisuaalinen tuote, jos l’oiseau soi siinä. Kuvaaja tuli jo kehuttua, kehumisen arvoinen on myös lapsinäyttelijä Felix Bossuet sekä toki veteraani Tcheky Karyo vaari Cesarina. Ohjaaja Nicolas Vanier, jonka pääasialliset työt ovat olleet TV-dokumentteja, ei sen sijaan selviä ihan puhtain paperein, sillä tarinan kerronnassa on klappia. Onneksi tajuaa hän sentään ottaa kuviin kauniita maisemia, jotka jo sinällään ovat hyvä peruste tälle uudelleenlämmittelylle.

Renek for smackthejack.net

Photos copyright by Future Film, 2013

Traileri: