STOP THE PRESS!

Kätilö

KätilöOhjaus: Antti J. Jokinen
Käsikirjoitus: Antti J. Jokinen, Katja Kettu
Tuotanto: Jukka Helle, Markus Selin
Pääosissa: Krista Kosonen, Lauri Tilkanen, Pirkka-Pekka Petelius, Leea Klemola, Seppo Pääkkönen, Elina Knihtilä, Tommi Korpela, Johannes Brotherus
Arvio: 4/5

On syksy 1944 ja eletään Lapin sodan kiihkeintä aikaa. Petsamossa sijaitsevan Titovkan vankileirille saapuu työtehtäviin ”vikasilmäksi” haukuttu kätilö Helena (Krista Kosonen), joka ensimmäiseksi tapaa leirin päällikön Gödelin (Tommi Korpela). Aluksi hurmaava päällikkö omalla tavallaan ihastuu tähän uuteen työntekijään. Kuvioihin ilmestyy valokuvajana toimiva saksalais-suomalainen sotilas Johannes Angerhurst (Lauri Tilkanen), joka pelastaa Helenan armottomalta ilmataistelulta. He pakenevat suojaan Kuolleen miehen vuonolla sijaitsevaan majaan. Helena on ihastunut tähän nuorukaiseen ja tunteet Johannesta kohtaan vahvistuvat. Hän pyytääkin tätä menemään kanssaan naimisiin, He lupautuvat toisillensa, mutta kun he palavat takaisin leirille, tilanteet ovat muuttuneet muutenkin kuin vain sodan osalta.

Kun romaanista tehdään elokuva, se jakaa usein mielipiteitä, koska jokaisella on omat näkemyksensä lukemastaan. Mielikuvituksen tuloksena on jo syntynyt elokuva pään sopukoihin. Tämän romaanin kohdalta on todettava se, etten ole lukenut sitä, vaikka useat ovatkin sitä suositelleet. Olen halunnut pitäytyä tämän tarinan suhteen neitseellisenä ja lukea kirjan vasta elokuvan nähtyäni. Onhan kyseessä kuitenkin kaksi erilaista taidemuotoa, enkä näin ollen lähtisi niitä toisiinsa vertaamaan.

Jokinen on keskittynyt elokuvassaan pääosin kertomaan rakkaustarinaa, jonka ohessa käsitellään muiden ihmisten kohtaloita ja leirillä tapahtuvia kauheuksia. Varsinkin jälkimmäiset on toteutettu tyylikkäästi ja katsojalle on jätetty oma tapansa visioida päässään niitä kauheuksia, mitä leirillä tapahtuu. Loistavana kuvaajana tunnettu Rauno Ronkainen tekee jälleen tyylikästä työtä. Komeat maisemat ja harmaa värimaailma tekevät elokuvan tunnelmasta todella autenttisia. Siihen kun lisätään Pessi Levannon koskettava musiikki, niin aistillinen tunnelma on kunnossa. Eikä pidä unohtaa onnistuneita roolisuorituksia. Voisin sanoa, että Krista Kosonen tekee uransa hienoimman roolisuorituksen. Hänen roolityössään yhdistyvät hiuksen hienosti sekä herkkyys että suoranainen viha. En yhtään ihmettelisi, vaikka hän roolista Jussi-palkinnon voittaisi. Sekä Tilkanen että Korpela tukevat erinomaisesti Kososen hienoa roolisuoritusta. Vaikka en olekaan elokuvagenren suurimpia faneja, Kätilö yllätti ja varmasti aion lukea romaaniin mahdollisimman pian.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s copyright by Nordisk Film, 2016

Traileri: