STOP THE PRESS!

Cannes-voittajan tähdittämä suomalaiselokuva sai innostuneen vastaanoton Montrealissa

Mikko Kuparisen uusin elokuvaohjaus, 2 YÖTÄ AAMUUN, on esitetty ensimmäisen kerran Montrealin kansainvälisillä elokuvajuhlille World Competition -pääkilpasarjan loppuunmyydyssä näytöksessä ja vastaanotto oli positiivisen kiinnostunut. Montrealin La Presse -lehden kriitikko Marc-André Lussier kehuu Kuparisen käsikirjoitusta sekä elokuvan näyttelijäsuorituksia: ”Marie-Josée Crozen ja Mikko Nousiaisen näyttelijäntyö on vivahteikasta ja heidän suhteensa valkokankaalla on uskottava. Croze onnistuu hienosti peittämään roolihahmonsa haavoittuvuuden salaperäisyydellään. Hän näyttelee erinomaisesti tässä elokuvassa.” Koko artikkelin voi lukea täältä: http://www.lapresse.ca/cinema/festivals-de-cinema/festival-des-films-du-monde/201509/01/01-4896868-ffm-une-competition-en-dents-de-scie.php
Näyttelijä Mikko Nousiainen ja ohjaaja Mikko Kuparinen ovat paikalla Montrealissa ja Kuparinen kertoo tunnelmista paikan päällä: “Vastaanotto on ollut lupaava. On iso kunnianosoitus tekijälle että elokuva saa ensi-esityksensä pääkilpailusarjassa A-luokan festivaalilla“. Elokuvan viimeinen näytös sekä lehdistötilaisuus ovat perjantaina 4.9. Montrealissa. Festivaalin päättäjäiset ovat maanantaina 7.9.

2 YÖTÄ AAMUUN on ehdolla mm. seuraavissa pääkilpailusarjan kategorioissa:
– Grand Prix of the Americas
– Special Grand Prix of the Jury
– Best Director
– Best Actress
– Best Actor
– Best Screenplay
– Best Artistic Contribution

Elokuvan ensimmäinen teaser-traileri on julkaistu ja se on ladattavissa täältä: https://vimeo.com/138183282

Montrealin kansainvälinen elokuvafestivaali, kuuluu ns. A-listattujen eli maailman arvostetuimpien elokuvafestivaalien joukkoon yhdessä mm. Cannesin ja Berliinin elokuvajuhlien kanssa. Se on myös ainoa Pohjois-Amerikan elokuvafestivaalien kilpasarja, jonka FIAPF (International Federation of Film Producers Associations) tunnustaa.

Elokuvan pääosassa nähdään Cannes-voittaja Marie-Josée Croze. Croze on voittanut Cannesin elokuvajuhlien parhaan naispääosan palkinnon elokuvasta Barbaarien invaasio. Croze muistetaan myös naispääosasta Julian Schnabelin elokuvassa Perhonen lasikuvussa sekä Steven Spielbergin Münchenistä. Elokuvan miespääosassa nähdään Mikko Nousiainen, joka on tehnyt pitkän uran teatterissa ja näytellyt kymmenissä pitkissä elokuvissa kuten Levottomat, Keisarikunta, Rakkauden rasvaprosentti ja Viiden päivän sota sekä suositussa tv-sarjoissa kuten Mustat Lesket ja Toisen kanssa.
2 YÖTÄ AAMUUN kertoo kahden vieraan kohtaamisesta vailla yhteistä kieltä. Ranskalaisen naisen ja suomalaisen miehen työmatkaromanssi saa odottamattoman käänteen kun tulivuoren tuhkapilvi estää lentojen lähtemisen.

Elokuvan on käsikirjoittanut ja ohjannut Mikko Kuparinen. Häneltä nähtiin suomalaisilla valkokankailla viimeksi romanttinen komedia Rakkauden rasvaprosentti. Mikko Kuparisen kolme viimeistä lyhytelokuvaohjausta ovat kaikki voittaneet palkintoja kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla. Hän on ohjannut myös palkitun tv-elokuvan Mobile Horror. Vuonna 2013 Kuparisen lyhytelokuva Sirocco nosti ohjaajan neljän pohjoismaisen elokuvalehden ”10 director’s to watch”   -listalle ja Sirocco myös voitti Grand Prix palkinnon Odensen elokuvafestivaalilla Tanskassa.

Elokuvan tuottajia ovat Marko Antila ja Mikko Tenhunen Mjölk Moviesista. Mikko Tenhunen tuottaa seuraavaksi elokuvan Tuntematon sotilas ja hänet tunnetaan m. elokuvien Syvälle salattu, Havukka-ahon ajattelija, FC Venus, Päätalo sekä syyskuussa ensi-iltansa saavan Aleksi Salmenperän Häiriötekijän tuottajana. Marko Antila on tuottanut valkokankaalle Aku Louhimiehen elokuvan 8-pallo. Elokuvan yhteistuottajana toimii liettualainen Artbox ja Kestas Drazdauskas.

2 YÖTÄ AAMUUN saa Suomen ensi-iltansa keväällä 2016.