STOP THE PRESS!

Before I Go To Sleep

Before I Go To SleepOhjaus ja käsikirjoitus: Rowan Joffe
Tuotanto: Liza Marshall
Pääosissa: Nicole Kidman, Colin Firth, Mark Strong, Anne-Marie Duff, Ben Crompton, Adam Levy
Arvio: 3/5

Nicole Kidmanin esittämä Christine joutui 15 vuotta sitten pahoinpitelyyn, jonka seurauksena hän herää edelleen jokaiseen aamuun muistamatta mitään menneisyydestään. Tapaturmaa edeltävät tapahtumat ovat niin ikään hämärän peitossa, eikä syyllistä väkivallalle ole löytynyt. Vieressä kärvistelee Mike (Colin Firth), joka jaksaa kunnon aviomiehen tavoin tukea limbossa elävää naista. Christinea hoitava lääkäri Nasch (Mark Strong) uskoo sinnikäästi, että muisti on palautettavissa mieltä aktivoivien videopäiväkirjojen avulla. Kun nauhuri alkaa käydä, Christine joutuu todelliseen ahdinkoon huomatessaan, että oikeastaan keneenkään ei voi luottaa.

Aina eka kerta –juonikuvio saa hyytäviä piirteitä, kun menneisyyden palaset loksahtavat paikoilleen yksi kerrallaan. Kidman räpiköi muistamattomuudessa kiitettävä kauhunkiilto silmissään. Aviomiestä esittävä Colin Firth muistuttaa jälleen roolityöllään, kuinka vahva ja monipuolinen näyttelijä hän on. Jos Kidman konttaa lopussa henkensä edestä, matto vetäistään komeasti myös katsojan jalkojen alta. Kriittisimmät löytävät juonenkäänteistä pelkästään ammottavia aukkoja, mutta itse pidin trilleriä keskimääräistä tekelettä onnistuneempana muun muassa vahvan näyttelijäntyön ansiosta.

Käsikirjoittajana paremmin tunnetun Rowan Joffen (The American, 28 viikkoa myöhemmin) ohjaus ei ole selvinnyt Suomessa teatterilevitykseen asti; valintapäätöstä tietämättä voi vain arvailla, onko syynä näyttelijöiden yli-ikäisyys vai megaluokan tehosteiden puute. Ihan kelpo kauhisteltavaa leffa kuitenkin tarjoaa.

Ei lisämateriaalia.

Sini Kantola for smackthejack.net

Photo’s copyright by SF Film Finland, 2015.

Traileri: