STOP THE PRESS!

Mikko Kuparinen voitti Montrealin elokuvafestivaalin parhaan ohjaajan palkinnon

Mikko Kuparinen on voittanut maanantai-iltana parhaan ohjaajan palkinnon Montrealin kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla. Kuparisen käsikirjoittama ja ohjaama elokuva 2 YÖTÄ AAMUUN sai maailman ensi-iltansa festivaalin pääkilpailusarjassa. On erittäin poikkeuksellista että suomalainen elokuvaohjaaja saa tällaisen tunnustuksen työstään A-sarjan festivaalilta.

Mikko Kuparinen ja näyttelijä Mikko Nousiainen olivat elokuvan mukana festivaaleilla. Kuparinen luonnehtii tunnelmiaan paikan päältä Montrealista seuraavasti: “2 yötä aamuun on ensimmäinen englanninkielinen elokuvaohjaukseni ja ensimmäinen käsikirjoittamani pitkä elokuva. Ehkä sen takia jännitin vastaanottoa aika lailla. Oli aivan huikeaa kuulla näin arvovaltaiselta tuomaristolta kauniita sanoja elokuvasta. Tämä on iso tunnustus, ei vain minulle, vaan koko työryhmällemme siitä että jotain on tehty oikein. Mahtavaa että elokuva saa tällaisen startin elämälleen.”

Montrealin kansainvälinen elokuvafestivaali, kuuluu ns. A-listattujen eli maailman arvostetuimpien elokuvafestivaalien joukkoon yhdessä mm. Cannesin ja Berliinin elokuvajuhlien kanssa. Se on myös ainoa Pohjois-Amerikan elokuvafestivaalien kilpasarja, jonka FIAPF (International Federation of Film Producers Associations) tunnustaa.

Cannes-voittaja Marie-Josée Crozin ja Mikko Nousiaisen tähdittämä 2 YÖTÄ AAMUUN kertoo kahden vieraan kohtaamisesta vailla yhteistä kieltä. Ranskalaisen naisen ja suomalaisen miehen työmatkaromanssi saa odottamattoman käänteen kun tulivuoren tuhkapilvi estää lentojen lähtemisen. Elokuvan pääosassa nähdään Marie-Josée Croze. Croze on voittanut Cannesin elokuvajuhlien parhaan naispääosan palkinnon elokuvasta Barbaarien invaasio. Elokuvan miespääosassa nähdään Mikko Nousiainen, joka on tehnyt pitkän uran teatterissa ja näytellyt kymmenissä pitkissä elokuvissa.

Mikko Kupariselta nähtiin suomalaisilla valkokankailla viimeksi romanttinen komedia Rakkauden rasvaprosentti. Kuparisen kolme viimeistä lyhytelokuvaohjausta ovat kaikki voittaneet palkintoja kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla. Hän on ohjannut myös palkitun tv-elokuvan Mobile Horror. Vuonna 2013 Kuparisen lyhytelokuva Sirocco nosti ohjaajan neljän pohjoismaisen elokuvalehden ”10 director’s to watch” -listalle ja Sirocco myös voitti Grand Prix palkinnon Odensen elokuvafestivaalilla Tanskassa.

Elokuvan tuottajia ovat Marko Antila ja Mikko Tenhunen Mjölk Moviesista. Mikko Tenhunen tuottaa seuraavaksi elokuvan Tuntematon sotilas ja hänet tunnetaan mm. elokuvien Syvälle salattu, Havukka-ahon ajattelija, FC Venus, Päätalo sekä syyskuussa ensi-iltansa saavan Aleksi Salmenperän Häiriötekijän tuottajana. Marko Antila on tuottanut valkokankaalle Aku Louhimiehen elokuvan 8-pallo. Elokuvan yhteistuottajana toimii liettualainen Artbox ja Kestas Drazdauskas.

Ranskalainen myyntiyhtiö Wide Management aloittaa elokuvan kansainvälisen myynnin Toronton elokuvafestivaaleilla myöhemmin tällä viikolla. Tulevina kuukausina 2 YÖTÄ AAMUUN kiertää festivaaleilla ympäri maailman ja saa Suomen ensi-iltansa keväällä 2016.

ELOKUVAN TEASER-TRAILERI
https://vimeo.com/138183282
MONTREAL WORLD FILM FESTIVAL
http://www.ffm-montreal.org/en/home.html