STOP THE PRESS!

Mika Kaurismäen ohjaama TYTTÖKUNINGAS voittoisa Montrealin elokuvajuhlilla:

Ruotsalaisnäyttelijä Malin Buska palkittiin parhaasta naispääosasta Kuningatar Kristiinana ja elokuva voitti festivaalin yleisöpalkinnon

Mika Kaurismäen ohjaama TYTTÖKUNINGAS (The Girl King) sai maailmanensi-iltansa 39. World Film Festival –elokuvafestivaaleilla Montrealissa 4.9. Elokuva sai festivaaliyleisöltä erittäin lämpimän vastaanoton ja yleisö valitsikin sen suosikikseen koko festivaalin ohjelmistosta.

Yleisöpalkinnon lisäksi ruotsalaisnäyttelijä Malin Buska voitti parhaan naispääosan palkinnon nimiroolistaan Kuningatar Kristiinana. Ruotsin Ylitorniolta, läheltä Suomen rajaa kotoisin oleva Buska (synt. 1984) on nähty aiemmin mm. ruotsalaisissa elokuvissa Rahalla saa – Luksuselämää ja Happy End. Montreal kuuluu ns. A-festivaaleihin eli maailman tärkeimpien elokuvafestivaalien joukkoon yhdessä mm. Cannesin, Berliinin ja  Toronton elokuvajuhlien kanssa.

Tyttökuningas on kansainvälinen yhteistuotanto, joka kertoo vaikuttavan, tositapahtumiin perustuvan tarinan yhdestä historian ikonisimmista kuningattarista, Kuningatar Kristiinasta. Yhteistuotannossa mukana ovat suomalaisen Marianna Filmsin lisäksi tuottajat Saksasta, Ranskasta, Kanadasta ja Ruotsista.  Malin Buskan lisäksi elokuvan rooleissa nähdään mm. Sarah Gadon, Michael Nyqvist, Lucas Bryant, Laura Birn, François Arnaud, Martina Gedeck, Peter Lohmeyer, Patrick Bauchau, Hippolyte Girardot, Mikko Leppilampi, Timo Torikka ja Samuli Edelmann. Elokuva on kuvattu Turun seudulla, suuri osa kuvauksista Turun linnassa.

Elokuva tulee teatterilevitykseen useissa Euroopan maissa syksyn ja ensi talven aikana. Suomessa elokuva tulee elokuvateattereihin 11. joulukuuta ja USA:ssa 6. joulukuuta. Elokuva on myös kutsuttu useille festivaaleille syksyn aikana.

Kanadalainen sanomalehti La Presse kuvaa elokuvaa seuraavasti: “Hetkittäin Tyttökuningas on perinteinen epookki kauniiden pukujen, kavalkadien ja miekkataistelujen kera. Se, mikä tekee siitä uniikin, on Kristiinan hahmo, hänen itsevarma, maskuliininen energiansa, hänen poikatyttömäiset vaatteensa, hänen älyllinen uteliaisuutensa, keskustelunsa filosofi Descartes´n kanssa ja se, että hänen rohkea, haastava ajattelunsa on tarinan sydän ja valkokankaan keskiössä.”

SYNOPSIS:
Ruotsin kuningatar Kristiina (1626-1689) syntyi ainoana lapsena odotetuksi kruununperilliseksi ja kasvatettiin isänsä pyynnöstä prinssinä.  Nuori Kristiina joutui kruununperijäksi jo kuusivuotiaana isänsä kuollessa, ja Ruotsin hallitsija hänestä tuli 18 vuotiaana. Kristiina omasi ikäisekseen poikkeuksellista viisautta ja halua muutokseen. Hän myös rikkoi vahvasti aikansa naiskäsitystä – hän mm. miekkaili, metsästi karhuja ja pukeutui usein housuihin – ja ajautui väistämättä yhteenottoihin hovin konservatiivisten luterilaisten aatelismiehien kanssa.

Hovi näki kuningattaren tärkeimpänä tehtävä naimisiinmenon ja perillisen, pojan, synnyttämisen. Kristiinalla oli kuitenkin korkeammat tavoitteet, hän halusi tarjota alamaisilleen koulutusta, vaalia tieteitä ja lopettaa kolmekymmenvuotisen sodan protestanttien ja katolisten välillä. Kristiinan rakkaus hovineitoaan, kaunista Ebba Sparrea kohtaan, hankaloitti entisestään hänen asemaansa. Vaikutusvaltaiset voimat nousevat vastakkain, ja Kristiinan oli tehtävä vaikea ratkaisu maansa ja oman kohtalonsa puolesta.