STOP THE PRESS!

Everyman

EverymanOhjaus: Rufus Norris
Käsikirjoitus: Carol Ann Duffy modernisointi vanhasta näytelmästä
Pääosissa: Chiwetel Ejiofor, Kate Duchêne, Dermot Crowley, Stephen Aintree, Philip Martin Brown, Paul Bullion, Adam Burton, Michelle Butterly, Sharon D Clarke
Arvio: 4,5/5

Menestyvällä ja suositulla Everymanilla (Chiwetel Ejiofor) menee hyvin, ja nyt juhlitaan ankarasti hänen neljäkymppisiään. Siivoojaksi pukeutunut ja lattioita luuttuava Jumala (Kate Duchene) ilmestyy juhlivalle Everymanille ja kertoo tälle mitkä ovat kuolemansyntejä sekä siitä, kuinka kauniin maailman hän on luonut, mutta minkä ihminen tyhmyyksissään pilaa. Kuolema on Jumalalle vain valttikortti ihmisten tyhmyyksiä vastaan. Kun juhlat ovat päättyneet ja Everyman herää juhlien jälkeiseen krapulaan, hän kohtaa Kuoleman (Dermot Crowley). On hetki miettiä syntejä, joita Everyman on tehnyt elämänsä aikana. Hänen pitäisi pystyä listaamaan tekemisensä Tuonelan isännälle, mutta vaikeata se on, sillä hän ei saa apua keneltäkään. Paetessaan Kuolemaa Everyman on epätoivon partaalla. Vaikka hän yrittää ostaa apua rahalla ja luottokorteilla, niin pyynnöt kuuluvat kuuroille korville. Pian varakkaasta ja menestyneestä Everymanista on tullut köyhä ja yksinäinen ihminen. Mitä hänestä on jäänyt jäljelle? Sen voi jokainen katsoja itse sen päättää.

Everyman (näytelmän alkuperäinen nimi The Summoning of Everyman) on perinteikäs brittiläinen näytelmä, jonka juuret ulottuvat jo 1500-luvulle. Vaikka kyseessä onkin ikivanha tarina, niin se on ehkä juuri nyt ajankohtaisin, sillä tämän päivän maailmasta on tullut itsekkyyden ja ahneuden paratiisi. Näytelmän nykyaikaisesta sovituksesta on vastannut runoilija ja kirjailija Carol Ann Duffy, jonka käsissä tämä tunti ja kolmevarttinen näytelmä on saanut ulkoisesti yksinkertaisen, mutta sisällöllisesti monimuotoisen muodon. Vaikka ohjaaja Rufus Norris tekee tässä ensimmäisen ohjaustyönsä National Theatren uutena johtajana, täytyy sanoa että komeaa on katseltavaa. Näyttelijäsuoritukset ovat todella upeita. Varsinkin 12 Years a Slave -elokuvan pääosassa loistavan roolisuorituksen tehnyt Chiwetel Ejiofor tekee erinomaista työtä omantunnon tuskien kanssa kamppailevana Everymania. Lisäksi Kuolemaa esittävä Dermot Crowley on hauskan dialogin ja muutamien tanssiaskelien myötä vekkuli näky, vaikka hahmo muuten ei niin hauska ole. Taaskaan National Theatren tuotanto ei petä katsojaa ja raha saa moninkertaisesti vastinetta.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s copyright by National Theatre, 2015  Photo Richard Hubert Smith

Traileri: