STOP THE PRESS!

Jordskott: Maan povessa – 1. tuotantokausi

jordskottmaanpovessaOhjaus: Henrik Björn, Anders Ekström
Käsikirjoitus: Luoja Henrik Björn sekä Alexander Kantsjö, Fredrik, T. Olsson, Dennis Magnusson
Tuotanto: Filip Hammarström
Pääosissa: Moa Gammel, Göran Ragnerstam, Richard Forsgren, Lia Boysen, Ville Virtanen, Vanja Blomkvist, Ann Petrén, Stina Sundlöf, Peter Andersson
Arvio: 4/5

Seitsemän vuotta sitten etsivä Eva Thörnbladin (Moa Gammel) tytär katoaa metsälammen rannalta ruotsalaisessa Silverhöjdissä. Tytön arvellaan hukkuneen, vaikka ruumista ei löydy. Nyt kuitenkin katoaa toinenkin pikkulapsi, sitten vielä muita. Muutama murhakin tehdään. Jotain on pahasti vialla Silverhöjdissä. Vaikeiksi osoittautuvat tutkimukset antavat Evalle aihetta epäillä, että uskomattoman mystisiä tapahtuu ikimetsässä, jota on ruvettu härskisti avohakkaamaan ja muutenkin pilaamaan hopeakaivoksen takia. Paikkakunnan mahtisuvunkin komeroissa kolisee luuranko poikineen. Myös pelottava kulkija Storm (Ville Virtanen) puuhailee hämäriä metsässä.

Parin ensimmäisen jakson jälkeen tulee jo olo, että hohhoijaa, taas ollaan tv-sarjassa jonkin typerän salaisuuden jäljillä; näyttelijät ovat jäykkiä, paljon tuijotellaan etäisyyksiin ja juoni on kuin siivilä. Vaan eipä mitään, Maan povessa imaisee mukaansa yhtä tiukasti ja salavihkaa kuin suonsilmäke varomattoman kulkijan. Suuri salaisuus paljastuu sopivan vähitellen, ja sivujuonet kähertyvät sen kiemuroihin lopulta aika orgaanisesti, eikä se salaisuuskaan ole ihan tavanomainen. Ekologinen teemakin kulkee mukana nätisti. Jännääkin riittää, varsinkin kun meikäläisiä maisemia muistuttavan ikimetsän salaperäisyys lienee kuta kuinkin kaikille suomalaisille tuttua: mikä ettei tällaistakin voisi olla olemassa. Ei voi kuin toivoa, että jatkoa seuraisi.

Vesa Skaffari for smackthejack

Photo’s Copyright by SF Film, 2015

Traileri: