STOP THE PRESS!

The Knick – 1. tuotantokausi

theknickOhjaus: Steven Soderbergh
Käsikirjoitus: Luojat Jack Amiel, Michael Begler sekä Steven Katz
Tuotanto: Michael Polaire
Pääosissa: Clive Owen, André Holland, Jeremy Bobb, Juliet Rylance, Eve Hewson, Michael Angarano, Chris Sullivan, Grainger Hines, Katrina E. Perkins
Arvio: 5/5

Vuoden 1900 New Yorkiin sijoittuva The Nick (2014) kertoo Knickerbrockerin sairaalan arjesta ja erityisesti pääkirurgi John W. Thackerystä (Clive Owen). Hän on vaikeasta kokaiiniriippuvuudestaan huolimatta lahjakas ja uusia leikkausmetodeja kehittävä lääkäri. Rahapulasta kärsivän sairaalan johtaja (Jeremy Bobb) kavaltaa hyväntekijöiden rahoja minkä kerkeää ja pelkää itsekin rikollisia, joiden kanssa vehkeilee. Sarjan kirjavaan henkilögalleriaan kuuluvat lisäksi mm. abortteja tehtaileva nunna ja ambulanssivankkurien kuljettajat, jotka kilpailevat potilaista ja ruumiista nyrkein ja pesäpallomailoin. Hommaa sotkee lisää uusi kirurgi (André Holland), joka paljastuukin neekeriksi, mikä on vallan pöyristyttävää tuon ajan rasistisessa Yhdysvalloissa.

The Nick ei todellakaan ole mikään perinteinen sairaalasaippua eikä tarkoitettu kaikkein heikkovatsaisimmille reippaine kirurgointikohtauksineen. Ihmissuhdesotkujakin riittää, mutta sarja on ennen kaikkea häikäisevästi toteutettu epookkikuvaus jopa nykyistä brutaalimmasta ja sivistymättömämmästä ajasta, jota kuitenkin elähdyttää into kehittyä. Häikäisevä on myös Owen pääosassa. Itseäni on aina pakannut naurattamaan, kun mies yrittää näyttää pätevältä, nyt ei naurata, ehkä niiden pikku viiksien takia.. Hän onnistuu tekemään kirurgistaan monitahoisen henkilön, jonka päässä äly ja typeryys viihtyvät mainiosti rinnakkain, ja joka kuitenkin kykenee myös tuntemaan tuskaa teoista, joihin kirurgiaa kehittäessään joutuu turvautumaan.

Kaiken kaikkiaan The Knick pysyy hienosti kasassa monipolvisista juonikuvioistaan huolimatta. Tähän on epäilemättä syynä se, että ohjakset ovat pysyneet yksissä käsissä: Steven Soderbergh on ohjannut joka jakson, ja sarjan luojat ovat myös käsikirjoittaneet koko sarjan. Samat tekijät ovat myös tulevan toisen tuotantokauden takana.

Umpilisäkkeinä kommenttiraitoja sekä tarinaa lääketiedettä uudistaneista kirurgisista toimenpiteistä.

Vesa Skaffari for smackthejack

Photo’s Copyright by Warner Bros., 2015

Traileri: