STOP THE PRESS!

Kultainen nainen (Woman in Gold)


Kultainen nainenOhjaus: Simon Curtis

Käsikirjoitus: Alexi Kaye Campbell

Tuotanto: David M. Thompson, Kris Thykier
Pääosissa: Helen Mirren, Ryan Reynolds, Daniel Brühl, Katie Holmes, Tatiana Maslany, Max Irons, Charles Dance, Elizabeth McGovern, Jonathan Pryce

Arvio: 3/5

Los Angelesissa asuva itävaltalaissyntyinen Maria Altmann (Helen Mirren) pakeni natsien hirmutöitä kuusikymmentä vuotta sitten. Kauppiaana työskentelevä Maria on löytänyt  edesmenneen siskonsa jäämistöstä kirjeen, jossa tämä toivoisi saavansa takaisin perheelle kuuluneet Gustav Klimtin teokset, jotka natsit olivat varastaneet. Siskonsa hautajaisissa hän tapaa perhetuttavan, joka suosittelee tehtävään asianajajana toimivaa poikaansa Randya (Ryan Reynolds), joka kuuluu myöskin itävaltalaiseen emigranttisukuun. Tämä hivenen ujo ja kokematon nuori asianajaja huomaa pian taistelevansa Itävallan valtiota vastaan, joka ei ole taipumassa Marian vaatimukseen. Samalla se pistää asiakkaan ja hänen asianajajansa välit koetukselle.

Vaikka Kultainen nainen perustuukin tositapahtumiin, valitettavasti se ei allekirjoittanutta koskettanut, sillä käsikirjoituksesta puuttuu kunnollinen tunteisiin vaikuttava kosketuspinta. Toisekseen, monet draamalliset ratkaisut tarinankerronnassa vaikuttavat niin valmiiksi pureskelluilta, että ilmeisesti tekijät ovat halunneet tehdä elokuvasta turhankin helpon katsojalle. Onneksi kokonaisuuden pelastavat hyvät näyttelijäsuoritukset. Varsinkin Mirrenin ja Reynoldsin näytteljäkemia toimii mainiosti ja on ihan uskottavaa, vaikka välillä Mirrenin roolisuorituksessa välähtelevät hänelle ominaiset maneerit.  Ohjaaja Simon Curtis, joka muistetaan elokuvasta My week with Marilyn, tekee ohjauksellisesti rutiininomaista työtä, joka on katsottavaa, mutta ei mieleenpainuvaa. Hetken päästä Kultainen nainen onkin lähes unohtunut.

Lisämateriaalina tarjolla on mm. making of -dokumentti ja ohjaajan ja tuottajan kommenttiraita.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s copyright by Future Film, 2016

Traileri: