STOP THE PRESS!

1944

1944Ohjaus: Elmo Nüganen
Käsikirjoitus: Leo Kunnas
Tuotanto: Kristian Taska, Ilkka Matila
Pääosissa: Märt Pius, Maiken Schmidt, Kristjan Üksküla, Marko Leht, Kristjan Sarv, Kaspar Velberg, Mait Malmsten, Priit Pius, Pääru Oja, Ain Mäeots, Magnús Mariuson, Rain Simmul, Gert Raudsep, Anne Reemann, Kristo Viiding
Arvio: 4/5

On vuosi 1944 ja eletään toisen maailmansodan kovimpia taisteluita. Virosta on tullut kansalaisten keskuudessa kahtia jakautunut maa. Toiset on värvätty puna-armeijan palvelukseen ja toiset puolestaan saksalaisten riveihin. Venäläiset, virolaisten kera, pääsevät Narvassa sijaiseville vuorille, joilla sijaisee myös saksalaisten puolustuslinja. Taisteluiden aikana virolaisille selviää, että he ovat taistelleet koko ajan myös toisiaan vastaan. Oli lopputulos mikä tahansa, niin yksi asia on kuitenkin näissä kahakoissa varma: Viro on kaikkein suurin häviäjä.

Vaikka 1944 onkin sotaelokuva, niin se ei ole sitä ihan perinteisessä mielessä. Sotakohtaukset ovat lähinnä tehostetta kokonaisuudelle ja enemmän käsitellään ihmisten tapaa käsitellä sotaa sekä siihen liittyvää surua. Näistä omien välisistä taisteluista on Virossa pitkään vaiettu, sillä monille ne ovat yhä kipeä asia. Käsikirjoituksesta vastannut Leo Kunnas on kirjallisen uran lisäksi toiminut sotilaana myös Irakin sodassa. Siksi hänen käsittelytapansa sotaan ja ennen kaikkea sotilaan elämään on luontevaa ja inhimillistä. Maineikas teatterimies Elmo Nüganen palaa kameran taakse kolmentoista vuoden tauon jälkeen – silloin hänen edellinen valkokangaselokuvansa Nimet marmoritaulussa sai ensi-iltansa. Nügasen ohjaustyyli on hyvin teatraalinen. Hän antaa näyttelijöille sopivasti tilaa kehittää hahmojaan heille sopiviksi, mutta kuitenkin toimivan aidoiksi. 1944 on ehdottomasti paras virolainen elokuva, jonka olen pitkään aikaan nähnyt.

Lisämateriaalina mm. pidennettyjä kohtauksia, visuaalinen kuvaus Tannenbergin linjan taistelusta ja traileri.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s copyright by Atlantic Film , 2016

Traileri: