STOP THE PRESS!

Monty Python and the Holy Grail Tampereen Arthouse Cinema Niagarassa

MONTY PYTHON AND THE HOLY GRAIL 40-VUOTTA
JUHLAN KUNNIAKSI KLASSIKKO PALAA VALKOKANKAALLE  ARTHOUSE CINEMA NIAGARASSA!

Terry Gilliam, Terry Jones:  MONTY PYTHON AND THE HOLY GRAIL
(UK 1975)  -K16- 91 min EI TEKSTITYSTÄ

MUKANA MYÖS UUSI INTRO PYTHONEILTA JA SING-A-LONG -TEKSTITYS KAHDESSA LAULUSSA

VAIN KAKSI ESITYSTÄ:
Ke 14.10. klo 18.30  ja  la  17.10. klo 21.00
Liput 8€  Ennakkomyynti käynnissä Niagaran kassalla!

Graalin malja, The Holy Grail on eräs historian tavoitelluimmista esineistä. Se on eräs kristinuskon tunnetuimmista myyteistä, mutta siitä mikä se todellisuudessa on, siitä ei ole yksimielisyyttä. Se on joko astia tai pikari, johon Joosef Arimatialainen otti verta ristiinnaulitun Jeesuksen haavoista. Tai se on ehtoollismalja, josta Jeesus tarjosi viiniä viimeisellä ehtoollisella. Tai se on näitä molempia. Tai se on jalokivi joka putosi Saatanalta, kun hänet karkotettiin taivaasta, ja josta myöhemmin veistettiin ehtoolliskalkki. Tai Graalin malja ei olekaan malja kuin symbolisesti: se on Jeesuksen vaimon, Magdalan Marian kohtu, jonka kautta Jeesuksen sukuhaara on jatkunut näihin päiviin asti.

Graalin malja on taianomainen esine, siihen on liitetty kautta historian mitä erilaisimpia voimia: se esimerkiksi parantaa kaikki haavat, tai se antaa ikuisen nuoruuden. Mutta toisin kuin yleensä luullaan, Graalin maljaa tai pyhää Graalia ei mainita Raamatussa. Vanhimmat maininnat Graalista ovat keskiajalta. Tarinan mukaan Graal katosi Jeesuksen kuoleman jälkeen ja sen löysivät temppeliherrat ensimmäisellä ristiretkellään. He kuljettivat Graalin ensin Galileaan ja siten Ranskaan, ja päättivät vartioida sitä aikojen loppuun asti.
Ja kuinka sitä on sen jälkeen etsittykään! Sitä ovat etsineet kuningas Arthur ja hänen Pyöreän pöydän ritarinsa, sitä etsitään Wagnerin oopperoissa, myös Indiana Jones on etsinyt sitä isänsä kanssa ja sen innoittamina ryntäiltiin Da Vinci –koodissa.

Maljaa on etsitty etenkin Britanniasta, muun muassa Glastonbury Torin mäeltä ja Roslinin rauniolinnasta. Muita tutkimuspaikkoja ovat olleet esimerkiksi Istanbul Turkissa, Genova Italiassa ja Valencia Espanjassa. Graalista on tehty elokuvia ja tietokonepelejä, ja siitä on kirjoitettu hyllymetreittäin tekstiä: faktaa, fiktiota, spekulaatioita ja mitä hurjimpia salaliittoteorioita.  Ensimmäinen Graal-elokuva, THE LIGHT OF FAITH tehtiin jo 1920-luvulla, mykän elokuvan aikakaudella. 1950-luvulla tehtiinTHE SILVER CHALICE  ja 1970-luvulla kaksi klassikkoa:Robert Bressonin PYÖREÄN PÖYDÄN RITARIT  ja Terry Gilliamin & Terry Jonesin MONTY PYTHON AND THE HOLY GRAIL.  – lähde YLE