STOP THE PRESS!

Ohjaajana Pekka Parikka

Ohjaajana Pekka Parikka Tv-sarjat: Vanhempi veli, Jäinen horisontti, Kivisydän. Elokuvat: Pohjanmaa, Talvisota
Ohjaus: Pekka Parikka
Käsikirjoitus: Pekka Parikka, Antti Tuuri, Yrjö Juha Renvall, Markku Veijalainen
Tuotanto: MTV Oy, National-Film Oy
Pääosissa: Eero Melasniemi, Kristiina Halkola, Pertti Melasniemi, Esko Salmela, Tom Wentzel, Kari Sorvali, Vesa Vierikko, Matti Pellonpää, Esko Salminen, Taneli Mäkelä, Timo Torikka, Martti Suosalo
Arvio: 2/5

Pekka Parikan (1939 – 1997) ohjauksia sisältävän kokoelman aloittaa tv-sarja Vanhempi veli (1981). Siinä kirjapainon työnjohtajana toimivan Erkin (Pertti Melasniemi) elämässä ikävä käänne seuraa toistaan: lomautukset uhkaavat, hämäräfirmaan sijoitetut rahat näyttävät kadonneen samoihin aikoihin toimitusjohtajan kanssa, ja vaimokin juoksentelee ties missä.

Vielä tiukasti 1970 –lukulaisessa yhteiskunnallisessa problematiikassa kiinni olevassa sarjassa ei sentään ihan barrikadeille nousta. Tuloksena lepposteleva arkidraama. Arvio: 2/5

Oikein kansainvälisen teollisuusvakoilun maailmaan sijoittuvassa Jäinen horisontti –sarjassa (1984) yritetään varastaa suomalaisen laivanvarustamon uusi keksintö.

Yrityksen asteelle jää koko sarjakin, kun toimintajännäri latistuu poikakirjamaiseksi ja rupattelevaksi jahkailuksi, vaikka mukana on sentään helikopteri ja pistooli. Toisaalta vauhtiakin kyllä riittää: pahista esittävälle Tom Wentzelille on ilmeisesti unohdettu kertoa, että nyt ei riehuta kesäteatterin lavalla vaan tehdään tv-sarjaa; on meinaan vinha näky, kun Wentzel viipottaa menemään trenssin liepeet lepattaen ja hatun lieri läpsyen. Camp-arvot ovat muutenkin sen verran kohdallaan, että tälle voisi antaa vaikka täydet pisteet. Vaan ei tämmöistäkään tuntitolkulla jaksa. Arvio: 1/5

Markku Veijalaisen samannimiseen romaaniin perustuva sarja Kivisydän (1985) sijoittuu 1960-luvulle ja kertoo musiikkibisneksestä. Rafa (Kari Sorvali) laulaa, Pena (Vesa Vierikko) sanoittaa ja manageroi; maakuntaturneelle dynaaminen duo saa vahvistukseksi roudari Ralliperunan (Matti Pellonpää). Bisnes on raakaa, eivät pojatkaan ihan puhtoisia ole: viinaa ja naisia riittää.

Irwinin ja Vexi Salmen tarinaan hyvin löyhästi perustuva sarja on Parikan työksi harvinaisen notkea ja irtonainen, ehkä siksi, että se on boksin ainoa teos, jossa paremminkin jäyhien pohjalaisromaanien kirjoittajana tunnettu Antti Tuuri ei tiettävästi ole ollut mukana. Arvio: 2,5/5

Antti Tuurin romaaniin perustuva Pohjanmaa (1988) kertoo kauhavalaisten Hakalan idioottiveljesten avuttomasta kohelluksesta eräänä helteisenä kesäpäivänä. Suku on kokoontunut jakamaan isän perintöä, ja kaikenlaista vanhaa kaunaa nousee pinnalle. Veikkoa (Esko Salminen) jurppii erityisesti taannoinen konkurssi, johon syyllinen löytyykin näppärästi ihan muusta kuin omasta itsestä. Vielä kun löytyy Suomi-konepistooli ja yhtälöön lisätään kiljupänikkä, alkaa surkuhupa saada tragedian sävyjä.

Pohjanmaa on erinomaisesti näytelty ja muutenkin hyvin tehty elokuva, mutta kyllä nämä suomalaisten miehenreppanoiden sielunmaisemien syväluotaukset kannattaisi jättää suosiolla Matti Ijäksen tehtäväksi. Nyt ei voi elokuvan jälkeen kuin ihmetellä että: Höh, mitäs sitten. Arvio: 2/5.

Tuurin romaaniin perustuu myös Talvisota (1989). Siinä lapualainen jalkaväkirykmentti lähtee soitellen sotaan ja tulee kallella kypärin takaisin. Päähenkilö Martti Hakalaa (Taneli Mäkelä) ohjeistetaan pitämään huolta pikkuveljestä, mutta hyvä kun itsestään ehtii huolehtimaan sodassa valtavaa ylivoimaa vastaan.

Talvisota tuo välillä ihan nolostuttavalla tavalla mieleen Tuntemattoman sotilaan, muttei pääse sen tasolle. Henkilöhahmot jäävät yksiulotteiseksi kaiken ryskeen keskellä. Ryskettä kyllä sitten riittää niin paljon, että ilmeisesti suomalaisittain massiiviset avustaja- ja räjähderesurssit ovat karanneet Parikan lapasesta. Onhan se komiaa kattella kun pojaat paukuttaa, mutta kolme tuntia on kyllä räikeästi liikaa, varsinkin kun tulituksen keskelläkin on aina välillä pakko pitää suomalaiseen elokuvaan oleellisesti kuuluvia ääneentuumailutaukoja etäisyyteen tuijotellen. Keijo Virtasen toimiva leikkaus pelastaa, mitä pelastettavissa on. Arvio: 2/5.

Vesa Skaffari for smackthejack

Photo’s Copyright by VLMedia, 2015