STOP THE PRESS!

Kaivonkatsoja (The Water Diviner)

the_water_diviner_blu-ray_nordic-33069826-frntl Ohjaus: Russell Crowe
Käsikirjoitus: Andrew Anastasios, Andrew Knight
Tuotanto: Keith Rodger, Andrew Mason, Troy Lum
Pääosissa: Russell Crowe, Olga Kurylenko, Yilmaz Erdogan, Cem Yilmaz, Jai Courtney, James Fraser, Jacqueline McKenzie
Arvio: 3/5

The Water Diviner lukee blurayn kannessa mutta onhan tällä suomalainenkin nimi – ei haittaisi vaikka se olisi ihan nähtävillä kannessakin. Kaivonkatsoja on siitä merkittävä leffapahanen, että se on kaikille tutun näyttelijän Russell Crowen ensimmäinen ohjaustyö. Myös monissa liemissä marinoidun kuvaaja Andrew Lesnien osalta tämä taas jäi viimeiseksi työksi. Ympyrä siis jollain perverssillä tavalla sulkeutuu. Sekä noviisi että konkari selviävät hommasta mukisematta.

Tarina kertoo aussifarmarista Joshuasta, jolla on hyvin poikkeuksellinen taito, jonka näppärimmätpäppärimmät voivat päätellä elokuvan nimestä. Tarina sijoittuu sadan vuoden taakse Australialle hyvin merkittäviin tapahtumiin. Joshuan kaikki kolme poikaa nimittäin ovat menehtyneet Gallipolin sodassa Turkissa – tilanne on ennakkoaavisteluihin nähden perkelöitynyt ja Oseaniasta tulleita joukkoja on kaatunut kuin heinää. Joshuan vaimon mielenterveys ei tilannetta kestä ja Joshua päättää lähteä etsimään poikiensa jäänteitä, jos vaikka kotimaan multiin luut saisi ja rauhat sieluille. Hommahan ei tietenkään suju kuin tanssi, sillä yrmeät britit kieltävät Joshuaa karkotuksen uhalla menemästä lähellekään sotatannerta ja apua on haettava paikallisilta. Kun soppaan sotkeutuu vielä viehkohtava majatalon emäntä Ayesha, on seikkailu valmis.

Ensi alkuun tulee mieleen, että suomalaiset eivät tästä historiallisessa kontekstissa saane kaikkea irti. Itselleni ainakin koko Gallipoli detaljeineen oli aivan vieras asia. Se nyt ei sinällään haittaa, jos elokuva muuten toimii. No toimiiko? Kyllä ja ei. Esikoisohjaaja Crowella on tarinan kertominen näennäisesti hyppysissään kyllä mutta mutta…kovin hypähtelevä, epätasainen ja hieman jopa sekava kokonaisuus on. Crowe ei ole oikein osannut päättää, onko kyseessä romanttinen draama vai sotakuvaus vai inhimillisen tragedian kuvaus, joten leffaan on ympätty vähän kutakin. Katsojalle tulee aavistuksen, ei kaunis, vaan levoton mieli, vaikka kyllähän elokuvassa sinällään paljon hyviä aineksia on. Ongelma onkin, että aineksia tuntuisi olevan jopa liikaa.

Jotkut juonenkäänteet onnistuvat, toiset eivät. Esimerkiksi takkiaan kääntävä turkkilainen upseeri on oikein oivaltava kuvio. Sitten taas takaumat ja väkisin ympätyt toimintajaksot tuntuvat kovin turhilta ja herättävät kysymyksen, mikä on elokuvan kohderyhmä. Onhan elokuvassa paljon liikuttavaakin mutta kokonaisuus siis vähän ailahtelee.

Jo mainittu Andrew Lesnie on taltioinut kamerallaan todella paljon hienoja kuvia ja visuaalisuus onkin yksi syy miksi elokuva kannattaa katsastaa ja se jää plussan puolelle. Imelän romanttinen sivujuonne tuntuu sen sijaan päälleliimatulta ja periaatteessa laatunäyttelijätär Olga Kurylenko tuntuu olevan vähän väärässä elokuvassa. Hänen tulkinnassaan on jotakin häiritsevää, en oikein keksi mitä. Muuten näyttelijätyö on hyvissä kantimissa, tuskin Crowe olisikaan kehdannut debyyttiinsä mennä kameran eteen puolivillaisna heilumaan. Elokuvan hahmot jäävät vähän kapoisiksi mutta hyvät roolityöt puhaltavat niihin sen hengen, mihin käsikirjoitus ei ole kyennyt.

Renek for smackthejack.net

Photos copyright by Universal Sony Pictures Home Entertainment Nordic, 2015

Traileri: