STOP THE PRESS!

The Beaux’ Stratagem

The Beaux' StratagemOhjaus: Simon Godwin
Käsikirjoitus: George Farquhar
Pääosissa: Geoffrey Streatfeild, Samuel Barnett, Jamie Beamish, Pippa Bennett-Warner, Jane Booker, Cornelius Clarke, Susannah Fielding, Molly Gromadzki

Arvio: 3,5/5

(Tallenne National Theatren live-esityksestä 3.9.2015)

Herrat Aimwell (Samuel Barnett) ja Archer (Geoffrey Streatfeild) ovat komeita nuoria miehiä, joiden käsissä raha suorastaan palaa kun he hummailevat Lontoon hulinassa. Kun omat ja lainatut rahat ovat loppuneet, on aika paeta velkojia Lichfieldin pikkukaupunkiin. Rahapulassaan he ovat päättäneet löytää itselleen varakkaat vaimot. Majoituttuaan majataloon he kohtaavat monenlaisia ihmisiä, kuten kauhistuttavan maantierosvon, intohimoa tihkuvan ranskalaisen kreivin, himokkaan palvelustytön ja sekoilevan papin. Silmänsä he iskevät rouva Sulleniin (Susannah Fielding) ja Dorindaan (Pippa Bennett-Warner). Rakkautta, huijausta, jännitystä ja monenlaista ihmissuhdekiemuraa on tarjolla ennen kuin näytelmä on päättynyt.

Raha ja rakkaus ovat aiheita, joita sekoittamalla toisiinsa saadaan aikaiseksi farssia, draamaa ja jopa tragediaa. Sen tiesi myös George Farquhar kirjoittaessaan 1700-luvun alussa tämän näytelmän, jonka teemat eivät ole vanhentuneet vuosisatojen aikana. Vaikka näytelmää onkin sovitettu hivenen modernimmaksi, niin sen kerrontatapa ja puhetyyli on hyvin vanhanaikainen. Siksi The Beaux’ Stratagem tarjoaakin nykyteatterin ystävälle hivenen historiallisempaa tyyliä kautta linjan. Ohjaaja Godwin hallitsee taitavasti vanhakantaisen komedian olematta kuitenkaan kankea ja tehden katsojaa vaivautuneeksi. Allekirjoittanutkin sai useita kertoja hykerrellä naurusta, kun tapahtumat soljuivat kutkuttavasti eteenpäin. Useimmat näyttelijöistä olivat ainakin meikäläiselle aivan uusia tuttavuuksia. Hyvä niin, sillä se oli myös osa tämän näytelmäversion raikkautta. Varsinkin Barnett ja Streatfeild rooleissaan ovat todella keikarimaisia ketkuttelijoita ja heidän vastapainonaan valloittavat Fielding ja Bennett-Warner. The Beaux’ Stratagem on kepeää komediaa, joka ei valitettavasti ihan yllä neljän tähden sarjaan sen verkkaisen alun takia.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s copyright by National Theatre, 2015 Photo: Manuel Harlan

Traileri: