STOP THE PRESS!

Roger Waters – The Wall

Roger Waters - The WallOhjaus: Roger Waters, Sean Evans
Käsikirjoitus ja tuotanto: Roger Waters
Yhtye: Roger Waters, Graham Broad, Jon Carin, Dave Kilminster, Snowy White, Harry Waters, G. E. Smith, Robbie Wyckoff, Jon Joyce, Kipp Lennon, Mark Lennon, Pat Lennon
Arvio: 4,5/5

Vuonna 1979 ilmestynyt Pink Floydin The Wall oli jotain ihan toisenlaista kuin mihin siihen mennessä ns. teema-albumeiden saralla oli totuttu. Kyseessä oli yhden merkittävimmän englantilaisen progeyhtyeen levy, ja sen suurimmasta voimasta vastasi Roger Waters, joka otti ison vastuun levyn synnystä. Samalla vastuunotto myös aiheutti isoja vahinkoja yhtyeen jatkuvuuden kannalta. Vuosien kestänneiden riitelyiden jälkeen Waters oli taas valmis esittämään levyn kokonaisuudessaan. 80-luvun kiertueet olivat hivenen tappiollisia, mutta tällä kertaa kävi toisin. Uudet sukupolvet ovat kiinnostuneita sekä Pink Floydin että Watersin tuotannosta ja The Wallilla oli taas kysyntää myös konserttiosastolla.

Ennen kuin päästään itse asiaan, irlantilaissyntyinen näyttelijä Liam Neeson muistelee hieman nuoruuttaan – sitä, kun hän oli nuorena näyttelijänä muuttanut Lontooseen ja sen aikaisen tyttöystävänsä avustamana tutustui Pink Floydin The Walliin juuri konsertin myötä. Sitten päästetään itse ”rock-oopperan” isä Waters vauhtiin. Pääsemme vilkaisemaan miehen ”kotia”, jonka autotallista löytyy vanha kunnon Rolls Royce. Sillä hän matkaa sankarihaudalle kunnioittaakseen taisteluissa edesmenneitä sotilaita ja soittaa trumpetilla The Wall -albumin aloittavat ensimmäiset tahdit. Sitten siirrytään suoraan konserttitaltiointiin, jossa pärähtää voimallisesti aloitusraita In the Flesh?

Kappaleiden välissä piipahdetaan taas Watersin Rollsin kyydissä ja muistellaan menneitä. Ehkä koskettavin hetki on se, kun hän ottaa kirjan välissä olevan kirjeen, jonka hänen äitinsä oli vuosikymmeniä sitten saanut. Tuossa kirjeessä hänelle oli ilmoitettu Rogerin isän kuolemasta rintamalla. Mies liikuttuu kirjettä lukiessaan. Välillä siirrytään takaisin konserttiin ja varsinkin kunnon  lapsikuorolla varustettu versio Another Brick in the Wall pt. 2:sta on oikein vetävä. Kappaleen perään kuullaan erikoinen akustinen lisäys edelliseen kappaleeseen. Kun ilmoille kajahtaa Mother, niin lavalla nähdään kaksi Roger Watersia. Isoon ”muuriin” heijastetaan nuori Waters, joka esittää samaista kappaletta Earl Courtissa vuonna 1980 ja vanhempi versio vetää tunteella akustisesti omansa osuutensa. Osa kuvituksista on samoja joita ollaan nähty mm. Alan Parkerin ohjaamassa elokuvaversiossa ja Berliinissä vuonna 1990 pidetyssä hyväntekeväisyyskonsertissa. Ehdottomasti kovin veto kuullaan, kun päästään kunnolla kappaleeseen Comfortable Numb, joka saa arvoisensa tulkinnan. Minnekö Waters autollaan olikaan menossa? Ensimmäistä kertaa katsomaan Italiassa sijaitsevaa sotilasmuistomerkkiä, johon myös hänen isänsä nimi kaiverrettu.

Tämä yli parituntinen musiikkidokumentti (kun ei oikeastaan muuta sanaa löydy) tarjoaa pienen kurkistuksen Watersin maailmaan, joka on antanut inspiraationsa koko teokselle. Vaikka mielenkiintoista tarinointia mukana onkin, niin miinuksena on mainittava se, että automatkalla mukana vierailevia ihmisiä ei esitellä. Kun vieraillaan isoisän sotilahaudalla, niin Watersin mukana oli lapsensa. Sekin meni lähinnä arvaamalla ja varmistukset näkyivät vasta lopputeksteistä. Parasta antia tässä on kuitenkin itse musiikki. Se soikin komeasti, sillä nyt asialla on todella kunnon ryhmä. Saundit kuulostavat ehkä paremmilta kuin koskaan aiemmin Watersin konserttikiertueilla. Jopa monet levyllä Gilmourin laulamat laulut sekä kitarasoolot kuulostavat todella hyviltä. Roger Waters – The Wall on vanhan herran suuri kunnianosoitus faneilleen ja tietenkin niille, jotka joutuvat kärsimään sodasta ja sen aiheuttamista lieveilmiöistä.

Lisämateriaalina on tarjolla A Visit to Frank Thompson -osassa Waters lukee otteita brittiläisen majurin Thompsonin elämänkerrasta ”There is a Spirit in Europe: A Memoir of Frank Thompson” ja Time Lapse nimensä mukaisesti esittelee nopealla tahdilla konserttipaikkojen valmistelutöitä eri puolilta maailmaa.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s copyright by Universal Sony Pictures Home Entertainment, 2015

Traileri: