STOP THE PRESS!

Outlander: matkantekijä – Season 1 Volume 1 ja 2

outlanderOhjaus: Useita
Käsikirjoitus: Luoja Ronald D. Moore sekä muita
Tuotanto: David Brown, Matthew B. Roberts
Pääosissa: Caitriona Balfe, Sam Heughan, Tobias Menzies, Duncan Lacroix, Grant O’Rourke, Stephen Walters
Arvio: 1,5/5

Kirjailija Diana Gabaldon iski harvinaisen tehokkaasti keski-ikäisten naisten romantiikan kaipuuseen ja kukkaroille Outlander –kirjoillaan. Näitä, sanoisinko, kovakantisia Harlekiini-tarinoita on ilmestynyt jo kymmenkunta. Pakkohan sitä oli tv-sarjakin suosikista väkköröidä. Jostain syystä ensimmäinen tuotantokausi julkaistaan kummasti kahdessa eri boksissa. No, ehkä sillä kukkarolla on jotain tekemistä asian kanssa..

Vuonna 1945 sairaanhoitaja Claire Randall (Caitriona Balfe) yrittää viettää toista kuherruskuukautta sodasta palanneen miehensä kanssa. Ällistyttävästi hän kuitenkin singahtaa ajassa taaksepäin 1740-luvun Skotlantiin. Menneisyydessä häntä pidetään paitsi englantilaisten vakoojana myös parantajana, hyvä kun ei noitana. Olosuhteiden pakosta hän ajautuu naimisiin erään Jamien (Sam Heughan) kanssa. Jännää pitää, kun klaanisodat riehuvat ja rakkaus kahteen eri aikakausilla elävään mieheen raatelee.

Olen tietysti mahdollisimman väärä henkilö sanomaan tästä sarjasta yhtään mitään. Erityisesti hämmentää se, että kaiken feminismin jälkeenkin naisten romanttiset unelmat näyttävät liittyvän täydelliseen tahdottomuuteen: mies vie ja nainen vikisee –meno onkin ihq? Ota tolkku.

Eipä tämä sarja muutenkaan oikein vakuuta. Juonenkehittely on loputtoman vetelää, ja vaikka Skotlannin ylämaiden maisemat ovat karuudessaan komeita, on kuvailmaisu liiankin tv-tyyppisen aneemista. Kornia puolestaan on arrrrmoton skottiaksentti ties minkä maalaisten näyttelijöiden imitoimana. Ja mikähän sitten siinäkin on, että kun menneisyydessä liikutaan, on näyttelijöiden pakko alkaa patsastella? No, ehkä sitä ainakin Skotlannin kylmillä ja tuulisilla keroilla luuvalo jäykisti niveliä..

Ekstroissa vähän kaikkea, mitä voi kuvitella laajennettujen ja poisjätettyjen kohtausten kautta kommentointiin ja pätkiin sarjan tekemisestä.

Vesa Skaffari for smackthejack

Photo’s Copyright by Universal Sony, 2015

Traileri: