STOP THE PRESS!

Onnelin ja Annelin talvi

Onnelin ja Annelin talviOhjaus: Saara Cantell
Käsikirjoitus: Sami Keski-Vähälä
Tuotanto: Teea Hyytiä, Sari Lempiäinen
Pääosissa: Aava Merikanto, Lilja Lehto, Elina Knihtilä, Kiti Kokkonen, Jaakko Saariluoma, Johanna af Schulten, Eija Ahvo, Samuli Vauramo, Inka Kallèn, Joonas Saartamo, Anna-Leena Sipilä, Leena Uotila, Aleksis Koistinen
Arvio: 5/5

Ruusukujalle on tullut talvi. Onneli (Aava Merikanto) ja Anneli (Lilja Lehto) asustavat kaksistaan hurmaavassa sinisessä talossaan, jonka hyväntahtoinen rouva Ruusupuu (Eija Ahvo) möi heille jo edellisessä elokuvassa. Eräänä iltana heidän oveensa koputetaan ja oven takana seisoo pikkuruinen Vaaksanheimon (Joonas Saartamo, Anna-Leena Sipilä, Leena Uotila, Aleksis Koistinen) perhe. He ovat joutuneet kolariin eikä heillä ole kotia, kun se on tuhottu. He ovat saaneet osoitteen eräältä merimieheltä ja siksi he ovat etsimässä rouva Ruusupuuta auttamaan uuden kodin suhteen. Rouvaa odotellessa Vaaksanheimot asustavat Onnelin ja Annelin luona pienessä nukkekodissa. Toisaalla huoltamoa pitävän Arskan (Samuli Vauramo) tyttöystävä Adele (Inka Kallèn) unelmoi, että heillä olisi sen verran rahaa, että he voisivat tehdä ulkomaan reissun. Hänen huomattuaan Vaaksanheimon perheen syntyy hieman ilkeä suunnitelma.

Marjatta Kurenniemen ihastuttavan kirjasarjan Onnelin ja Annelin seikkailut jatkuvat. Tälläkin kertaa ohjauksesta vastaa Saara Cantell ja käsikirjoituksesta Sami Keski-Vähälä. Heidän käsissään tarina muuttuu ihastuttavan sulavaksi elokuvalliseksi kuvakirjaksi. Sanon tämän tosiaan positiivisella tavalla, sillä jokainen kuva tässä elokuvassa on todellakin satumaisen epätodellinen. Keski-Vähälä on käsikirjoituksessaan tavoittanut ne Kurenniemen tarinoiden eri tasot, jotka herättävät ajatuksia myös aikuiskatsojassa. Yksi tärkeimmistä teemoista on se, että pienempää ja heikompaa ei jätetä yksin, vaan pyritään auttamaan. Onnelia ja Annelia esittävät Merikanto ja Lehto ovat jälleen kerran aivan hurmaavia rooleissaan. Varsinkin edellisessä elokuvassa hivenen varautuneempi Merikanto on nyt rennompi ja siksi homma sujuu mallikkaasti. Muutenkin näyttelijäsuoritukset ovat mainioita kautta linjan. Varsinkin Vaaksanheimoja esittävät Saartamo, Sipilä, Uotila ja Koistinen ovat rooleissaan erittäin luontevia, mutta kuitenkin hivenen satumaisia hahmoja. Visuaalinen puoli on kautta linjan upea katseltavaa. Cantellin vakiokuvaaja Marita Hällfors kokoaa yhteen kaikki hienot visuaaliset elementit lavastuksesta puvustukseen upeaksi visuaaliseksi satukirjaksi. Onnelin ja Annelin talvi on hieno jatkumo kotimaiselle koko perheen satumaiselle elokuvasarjalle.

Lisämateriaalina tarjolla on pieni maistiainen kuvauspaikalta, Diandran musiikkivideo ”Pidä huolta” ja traileri.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s copyright by Nordisk Film, 2016

Traileri: