STOP THE PRESS!

Yksin Marsissa (The Martian)

The Martian - Yksin marsissaOhjaus: Ridley Scott
Käsikirjoitus: Drew Goddard
Tuotanto: Mark Huffam, Simon Kinberg, Michael Schaefer, Ridley Scott, Aditya Sood
Pääosissa: Matt Damon, Kate Mara, Jessica Chastain, Michael Peña, Kristen Wiig, Jeff Daniels, Naomi Scott
Arvio: 4/5NASA:n miehitetyn Ares III-lennon tarkoituksena on tutkia Marsin olosuhteita, kun iskee kova myrsky. Suojellakseen miehistöään komentaja Melissa Lewis (Jessica Chastain) käskee kaikkien palata takaisin alukselle, ja kaikki olettavat astronautti Mark Watneyn (Matt Damon) kuolleen myrskyssä. Watney tulee tajuihinsa ja huomaa jääneensä yksin planeetalle. Hänellä on käytössään  niukasti varusteita, joilla hän selviäisi vain kuukauden ajan. Siksi hänen on oltava kekseliäs säilyäkseen hengissä ja saadakseen yhteyden NASA:an mahdollisia pelastustoimia varten. NASA:n insinööri Mindy Park (Mackenzie Davis) löytää liikkuvan hahmon Marsin pinnalta ja soittaa Vincent Kapoorille (Chiwetel Ejiofor) havainnostaan. Pelastusoperaatio alkaa, mutta monta mutkaa on edessä, ennen kuin Watney on saatu pelastettua.

Yksin Marsissa perustuu Andy Weirin vuonna 2011 ilmestyneeseen romaaniin. En ole kyseistä romaania lukenut, joten jätän suosiolla kirjan ja elokuvan vertailut muille. Kyseessä on fiktiivinen tarina, mutta se on toteutettu niin, että ainakin maallikon mielestä se voisi olla tottakin. Mukana on toki Hollywoodin pakollisia draamankäänteitä. Sir Ridley on tässäkin tarinassa kuin omalla maallaan. Onhan hänellä kokemusta ulkoavaruuden jutuista kuten Prometheus (2012) ja legendaarinen Alien (1979). Kyseessä on omanlaisensa Robinson Crusoe -tarina, jossa astronautti joutuu keksimään tavan selviytyä hengissä tuntemattomalla ”saarella”.

Vaikka tarina onkin kiehtova, ja Scottin käsittelyssä se saa komean visuaalisuuden, niin itse sisältö ja henkilöhahmot jäävät hyvin yksiulotteisiksi. Henkilöohjaus ei ole koskaan ollut Scottin vahvinta aluetta, vaikka osasta elokuvia onkin tullut klassikoita kuten Blade Runnerista tai Thelma ja Louisesta. Hyvät käsikirjoitukset ja vahva näyttelijäkaarti takaavat sen, että hänellä on paras arsenaali käytettävissä myös toiminnallisiin kohtauksiin. Tällä kertaa käsikirjoitus on turhankin ohut, joten hyvät näyttelijätkään eivät voi sen keveyttä pelastaa. Matt Damonia voisi kai nykyään kutsua melkein oman aikansa James Stewartiksi, joka tekee roolinsa uskottavasti ja maanläheisesti. Olipa kyse sitten draamasta, science fictionista tai toimintaelokuvasta. Pelkästään yksi tähti tulee lisää juuri Damonin ”maanläheisen” näyttelemistyylin ansiosta – se antaa hahmolle uskottavuutta.

Lisämateriaalina mm. pari making of -dokumenttia, tätä julkaisua varten tehtyjä ”televisio-ohjelmia”, pilalle menneitä kohtauksia ja traileri.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s copyright by Fox-Paramount Home Entertainment, 2016

Traileri: