STOP THE PRESS!

Pan

PanOhjaus: Joe Wright
Käsikirjoitus: Jason Fuchs
Tuotanto: Greg Berlanti, Sarah Schechter, Paul Webster
Pääosissa: Hugh Jackman, Garrett Hedlund, Rooney Mara, Levi Miller, Amanda Seyfried
Arvio: 2/5


Eräänä talvisena iltana Mary (Amanda Seyfried) jättää orpokodin oven eteen pienen poikavauvansa Peterin. Hän lupaa palata takaisin, kun tilanne on parempi. Vuodet vierivät ja eletään toisen maailmansodan kiihkeimpiä aikoja. Peter (Levi Miller) on nyt 12-vuotias poika, joka ei tahdo sopeutua nunnien komennukseen ja aiheuttaa päänvaivaa orpokodin johtajalle. Kun Peter ystävänsä Nibsin (Lewis MacDougall) kanssa löytävät johtajan huoneen alta aarrekätkön, niin epäilys orpolasten myynnistä nousee kumpaisenkin mieleen. Eräänä yönä he kuitenkin joutuvat kokemaan jotain outoa, sillä heidät kidnapataan ja viedään taivaalla seilaavaan laivaan. Sen kapteenina toimii kaikkien pelkäämä kapteeni Mustaparta (Hugh Jackman), jonka tarkoituksena on viedä lapset kaivokselle etsimään kuolemattomuuden mahdollistava keijukaispöly. Tavattuaan Peterin kapteeni huomaa, että hän onkin saanut vastustajan, joka on erään tahon kannalta hyvin odotettu henkilö.

J.M. Barrien klassikkosatu on kiehtonut elokuvantekijöitä aina. Olipa kyse sitten animaatiosta, draamasta tai seikkailujutuista, niin jotain osaa Peter Panista on joko hyödynnetty välillisesti tai siitä on syntynyt suoranaisia filmatisointeja. Parikymmentä vuotta sitten Steven Spielberg omassa tulkinnassaan kertoi Peter Panin tarinan, kun tämä on kasvanut kaikesta huolimatta aikuiseksi. Nyt brittiohjaaja Joe Wright (”Sovitus”, ”Ylpeys ja ennakkoluulo”) kertoo tarinan siitä, miten tästä pojasta tuli se kadonneiden lasten sankari, jonka me kaikki tunnemme. Ajatus sinänsä on kiehtova, mutta käsikirjoitus ei tarjoa sellaista viehättävyyttä, mitä tällainen elokuva vaatisi. Vaikka kyse onkin sadusta, niin näyttelijänä lähinnä tunnetun Jason Fuchsin käsikirjoitus ei ole vakuuttava millään tasolla, ei edes dialogin puolella. Lapsien puhuttavaksi on kirjoitettu sellaista sanastoa, jota ei varmastikaan tuon ikäisten suusta pääse.  Vauhtia ja vaarallisia tilanteita riittää, mutta huumori on väkinäistä eikä oikein saa katsojan suupieliä nousemaan ylöspäin.

Näyttelijävalinnat ovat todella onnistuneet, sillä osa näyttelijöistä on ainakin allekirjoittaneelle täysin tuntemattomia. Esimerkiksi Peterin roolia esittävä Levi Miller on erinomainen valinta rooliin, sillä hänessä on juuri sellaista poikamaisuutta, jota hahmolla pitääkin olla. Nimekkäistä näyttelijöistä Hugh Jackman Mustapartana tekee kelpoa työtä, vaikka paikoitellen hahmo jääkin melko nössöksi ollakseen vaarallinen merirosvo. Visuaalisesti elokuva on näyttävä ja varsinkin 3D-tehosteet näyttävät erittäin hienoilta. Mutta kun itse käsikirjoitus on ontuva, niin eipä hienotkaan tehosteet kokonaisuutta paranna.

Lisämateriaalina tarjolla on mm. pari dokumenttia Peter Panista, yhdessä dokumentissa tutustutaan Panin vastustajiin ja ohjaajan kommenttiraita.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s copyright by

 Warner Bros. Entertainment, 2016

Traileri: