STOP THE PRESS!

Äidin toive

Äidin toiveOhjaus: Joonas Berghäll
Käsikirjoitus: Joonas Berghäll, Anna Nykyri, Timo Vierimaa
Tuotanto: Joonas Berghäll, Satu Majava
Pääosassa mm. Rachel Edwards (Iso-Britannia), Nallely Castellon (Meksiko), Martine Blanchet (Kanada), Maria Fetisova (Venäjä)
Arvio: 5/5

Äidin toive alkaa ohjaaja Joonas Berghällin äidin tarinalla, jonka jälkeen tapaamme kymmenkunta äitiä ympäri maailmaa. Jokaisella heistä on oma koskettava tarinansa: englantilainen Rachel on menettänyt poikansa vakavan auto-onnettomuuden seurauksena, meksikolainen Nallely työskentelee stripparina ansaitakseen rahaa poikansa elättämiseen, kanadalainen Martine synnyttää esikoislapsensa vaikean keskenmenon jälkeen ja amerikkalainen Karen on NASAn astronautti, joka on avaruudesta satelliitin välityksellä yhteydessä perheeseensä.  Ja tässä vain muutaman dokumentissa nähtävän äidin tarinan taustaa.

Miesten vuoro -dokumentilla suuren yleisön tuntemaksi dokumentaristiksi tullut Berghäll jatkaa koskettavien tarinoiden kerrontaa myös tässä elokuvassa. Tällä kertaa hän antaa äideille tilaa kertoa tarinansa kuin kameroita ei olisikaan paikalla. Vaikka jokainen heistä asuukin eri puolella maailmaa erilaisissa kulttuureissa, heitä kuitenkin yhdistävät kuitenkin äitiyden huolet ja pelot lapsistaan. Asioita ei sievistellä, vaan kipeimmätkin tuntemukset kerrotaan aidosti tippa silmäkulmassa. Eikä niitä kameralle yleensä näytetä. ellei aitoa luottamusta naisten ja ohjaaja Berghällin välille olisi syntynyt. Siksi jokainen kuva on rehellistä tarinankerrontaa myös visuaalisesti.  Äidin toive on vuoden 2015 paras kotimainen dokumentti, joka koskettaa kaikkia katsojia sukupuoleen katsomatta.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s Copyright by Nordisk Film, 2016

Traileri: