STOP THE PRESS!

Crimson Peak

Crimson PeakOhjaus: Guillermo del Toro
Käsikirjoitus: Guillermo del Toro, Matthew Robbins
Tuotanto: Guillermo del Toro, Callum Greene, Jon Jashni, Thomas Tull
Pääosissa: Tom Hiddleston, Jessica Chastain, Mia Wasikowska, Charlie Hunnam
Arvio: 3,5/5Nuori Edith Cushing (Mia Wasikowska) on kirjailija, jonka tarinoihin liittyvät kummitukset, sillä äitinsä kuoleman jälkeen hän on nähnyt mustan haamun, joka varoittaa verenpunaisesta kukkulasta. Emilyn isä Carter (Jim Beaver) on erinäisillä maaurakoillaan rikastunut mies. Eräänä päivänä häntä tulee tapamaan englantilainen baronetti Thomas Sharpe (Tom Hiddleston), joka on hakemassa rahoitusta omalle takkuavalle kaivostoiminnalleen. Hän iskee myös silmänsä porhon herkkään tyttäreen ja ryhtyy liehittelemään tätä. Tämä ei jää Carterilta huomaamatta ja hän palkkaa yksityisetsivän tutkimaan nuorukaisen ja tämän sisaren Lucillen (Jessica Chastain) taustoja. Saatuaan kuulla järkyttäviä uutisia, hän päättää päästä tästä parivaljakosta eroon maksamalla näille reilun summan. Thomas ei haluaisi jättää Edithiä, mutta pakon edessä hän joutuu kuitenkin tekemään niin. Seuraavana aamuna kylpylässä Carter kuolee omituisella tavalla.

Fantasiaelokuvan mestari Guillermo del Toro on jälleen omassa elementissään kertoessaan sadunomaisen kauhufantasiatarinan. Tämä 1800-luvulle sijoittuva elokuva yhdistelee taitavasti perinteistä brittiläistä draamaa ja tyyliteltyä näyttelemistä. Ennen kaikkea del Toro tarjoaa nykyajan katsojalle sellaista kauhuviihdettä, jota ei ole pitkään aikaan koettu. Crimson Peakissa hyödynnetään vanhojen kauhuelokuvien parhaita elementtejä ja sekoitellaan niitä moderniin tarinankerrontaan. Jos olet katsonut mm. vanhoja Hammer-kauhustudion elokuvia, niin voit riemastua siitä, että näitä klassisen kauhun paloja on tämä elokuva täynnä alusta loppuun saakka. Paljastamatta liikaa juonta, kolmikko Wasikowska, Hiddleston ja Chastain tekevät draaman kannalta loistavat roolisuoritukset, joiden ansiosta loppupuolella hivenen jämähtävä tarina saadaan lopulta oikeille raiteille. Visuaalisuus on näyttävää, vaikka muutama haamukohtaus näyttääkin hivenen pikselimössöltä. 
Vaikka elokuva onkin tarinaltaan kiehtova hyvine näyttelijäsuorituksineen, niin loppupuolen jämähtäminen tiputtaa hivenen pointseja.

Tarjolla on runsaasti lisämateriaalia. Making of -dokumentteja on monia ihan lavastuksesta erikoistehosteisiin, poistettuja kohtauksia ja tietenkin del Toron kommenttiraita.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s copyright by Universal Sony Home Entertainment, 2016

Traileri: