STOP THE PRESS!

Jos vielä jään (If I Stay)

Jos vielä jäänOhjaus: R. J. Cutler
Käsikirjoitus: Shauna Cross
Tuotanto: Denise Di Novi
Pääosissa: Chloë Grace Moretz, Jamie Blackley, Mireille Enos, Liana Liberato, Stacy Keach, Lauren Lee Smith, Aliyah O’Brien
Arvio: 1,5/5

Gayle Formanin romaaniin perustuva, R. C. Cutlerin ohjaama amerikkalaiselokuva Jos vielä jään (2014) kertoo nuoresta ja lahjakkaasta sellististä, Miasta (Chloë Grace Moretz), Mialla vaikuttaisi olevan kaikki hyvin: vanhemmat toki ovat vähän noloja ex-rokkareita, mutta mukavia; ihanan söpön ja vielä kunnollisenkin rokkaripoikaystävän (Jamie Blackley) kanssa on skismanpoikaista, kun Mia haluaisi lähteä toiselle puolelle maata opiskelemaan soittamista.

Kaikki muuttuu kertaheitolla, kun Mia perheineen joutuu vakavaan auto-onnettomuuteen. Koomassa, elämän ja kuoleman rajoilla, Mia hiippailee jonkinlaisena aaveena pitkin sairaalan käytäviä pohtien elämäänsä ja kuunnellen häntä katsomaan tulleiden keskusteluja.

Melkein tulee mieleen, että Jos vielä jään –elokuvaa tekemään on koottu karmea kyynikkoremmi, joka on sitten aikansa pohtinut, mikä teinityttöjen tunnekieliä näppäilee; ainakin niistä on ihq parkuu, lienee havaittu. Sitten sitä noloa vanhempaa, eri maailmoissa elämisen aiheuttamaa poikaystäväongelmaa ja maailma on avoin –tilanteen päättymisen tragiikkaa riittää. Mitään todellisia ongelmia ei ole, paitsi itse onnettomuus, joka sekin etäännytetään jonnekin satujen maailmaan sillä päähenkilön haamuilulla.

Lähinnä perseille potkimisesta tunnettu (Kick-Ass ja Kick-Ass 2) Moretz tekee kohtuuroolin, ja sellonsoittoa on aina mukava kuulla. Ihan liikaa sitten kuullaan poikaystävän nössöä bändiä, mikä kliseisyydessään ja vaisuudessaan oikeastaan tiivistääkin koko elokuvan.

Vesa Skaffari for smackthejack

Photo’s Copyright by MGM, 2014

Traileri: