STOP THE PRESS!

007 Spectre (Spectre)

007 SpectreOhjaus:  Sam Mendes
Käsikirjoitus: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan
Tuotanto: Michael G. Wilson, Barbara Broccoli
Pääosisssa:  Daniel Craig, Ralph Fiennes, Naomie Harris, Ben Whishaw, Rory Kinnear, Christoph Waltz, Dave Bautista, Monica Bellucci, Andrew Scott, Léa Seydoux
Arvio: 4,5/5

Spectren tapahtumat käynnistyvät meksikolaisesta kaupungista, jossa vietetään maan perinteistä juhlaa, Kuolleiden päivää. Paikalla on myös Bond (Daniel Craig), jonka tehtävänä on tappaa pahamaineinen Marco Sciarra (Alessandro Cremona), joka rikoskumppaniensa kanssa on suunnitellut räjäyttävänsä ihmisiä täynnä olevan stadionin. Bond onnistuu estämään aikeet räjäyttämällä koplan ”päämajan” maan tasalle. Sciarra pääsee kuin ihmeen kaupalla pakoon ja sankarimme lähtee hänen peräänsä. Helikopterissa käytävän tappelunujakan pyörteissä Bond saa napattua roistolta hopeisen sormuksen, johon on kaiverrettu musta mustekala. Samaan aikaan Lontoossa M:llä (Ralph Fiennes) on omat murheensa. Parlamentin jäsen Max Denbigh (Andrew Scott) on sitä mieltä, että M:n johtama 00-yksikkö on vanhanaikainen ja pelkkä rahasyöppö. Siksi se olisi lopetettava mahdollisimman pian. Eivätkä asiaa auta yhtään Bondin Meksikon toilailut, jotka tulivat maksamaan talolle isot summat. Säästösyistä hänen halutaan pysyvän kiltisti Lontoossa, mutta Q:n avustuksella tottelematon agentti matkustaa Italiaan Sciarran hautajaisiin. Tavattuaan Sciarran lesken (Monica Belluci) hänelle selviää, että hän onkin salaperäisen ja hyvin vaarallisen organisaation jäljillä.

Edellinen Bond-elokuva Skyfall oli kaikilla mittareilla mitattuna tähän mennessä paras Bond-seikkailu. Se sai kiitosta katsojilta ja ennen kaikkea kriitikoilta, jotka yleensä ovat suhtautuneet Bond-elokuviin suhteellisen nihkeästi. Tekijöillä on varmasti ollut suuret paineet, sillä odotukset edellisen elokuvan jälkeen ovat korkealla. Uusi Bond ei petä odotuksia, sillä 007 Spectre tarjoaa juuri sellaista uudenlaista toiminnallista draamaa, jota ohjaaja Mendes ja käsikirjoittaja John Logan (”Penny Dreadful”) ovat sarjaan tuoneet. Jos odotat syvällisiä keskusteluja tai hahmojen suurempaa kolmiulotteisuutta, niin niitä ei todellakaan ole luvassa, mutta elokuva tarjoaa mielenkiintoisen elokuvakokemuksen, jollaista ei kovin usein koe. Bond-seikkailuissa viime vuosina on ollut hyvin paljon viitteitä vanhoihin Bond-elokuviin. Uutukaisessa niitä oikein vilisemällä vilisee koko kahden ja puolen tunnin ajan. Se osoittaa, että tekijät osaavat kunnioittaa niitä perinteitä, joita sarjaan liittyy. Toimintakohtaukset ovat tälläkin kertaa hienosti toteuttuja. Varsinkin alkupuolen helikopterikohtaus on todella henkeäsalpaava esitys, joka tuo elävästi mieleen Erittäin salainen -elokuvan aloituksen. Näyttelijäsuoritukset ovat kauttaaltaan lähes erinomaisia. Jotten paljastaisi liikaa juonta, kerron vain, että tietyt avainhenkilöt tulevat enemmän ulos ”toimistohuoneistaan” ja joutuvat erilaisiin kommelluksiin. Jos haetaan heikkoa lenkkiä näyttelijöiden osalta, niin se on tohtori Madeline Swannia esittävä Léa Seydoux. Hän näyttelee roolinsa hyvin pikkutyttömäisesti, eikä hänessä ole sellaista iskua kuin Bond-naisessa pitäisi olla. Toisaalta kasvoiltaan hän muutamassa kohtauksessa muistuttaa ihan vuonna 1969 Hänen majesteettinsa salaisessa palveluksessa esiintynyttä Diana Riggia. 007 Spectre osoittaa jälleen James Bondin olevan erittäin kovassa iskussa!

Lisämateriaalina tarjoillaan making of -dokumentti Meksikossa kuvatusta alkukohtauksesta, videoblogeja, valokuvagalleria ja tietenkin trailereita.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s copyright by © 2016 Metro-Goldwyn-Mayer Studios Inc., Danjaq, LLC and Columbia Pictures Industries, Inc. All rights reserved. 

Traileri: