STOP THE PRESS!

Madame Bovary

madame_bovaryOhjaus: Sophie Barthes
Käsikirjoitus: Felipe Marino, Sophie Barthes, Gustave Flaubert
Tuotanto: Paul Brett, Anders Erdén, Anne Sheehan, Tim Smith, Bill Lee, Brooke Ford
Pääosissa: Mia Wasikowska, Rhys Ifans, Ezra Miller, Logan Marshall-Green, Henry Lloyd-Hughes, Paul Giamatti
Arvio: 3/5

Ranskalaiskirjailija Gustave Flaubertin klassikkoteos intohimoisesta Madame Bovarysta hätkähdytti aikanaan naisen seksuaalisuuden kuvauksella. Se kertoo nuoresta Emma Bovarysta, joka solmii avioliiton pikkukaupungin lääkärin kanssa 1800-luvun Ranskassa. Elo porvariperheessä on niin rauhallista, että seesteisyys uhkaa tukahduttaa seikkailuja janoavan kotirouvan elämänilon. Jos mies edes pieksisi, voisi häntä vihata syystä, rouva Bovary tuumaa ja törsäilee tuskissaan. Hetkellistä pakoa kuollettavasta tylsyydestä löytyy himokkaiden miesten sylistä ja vuoteesta, mutta lihallisessa kiintymyksessä on se vinha puoli, että se ei ole pysyvää.

Ohjaaja Sophie Barthes on mestari painostavan tunnelman luomisessa: alkupuoliskon painostava rauhallisuus jyrää päälle uskotellen, että kotikatsomostakin loppuu happi hetkenä minä hyvänsä. Tyytyminen ei kuitenkaan kuulu Mia Wasikowskan esittämän rouvan sanavarastoon; luksus ja salasuhteet täyttävät ammottavaa aukkoa kokemuksia janoavan Emman elämässä. Ajankuvan mukaisen naisen asema ei kieltämättä ole järin kadehdittava, sillä omien unelmien seuraaminen on synonyymi normien vastaiselle hapatukselle. Ja kuten arvata saattaa, rouva Bovaryn sielunmaisemassa naiivius ja itsekkyys kohtaavat kohtalokkain seurauksin. Vanhanaikaisesta pukudraamasta löytyy miettimisenarvoista oppia myös tähän päivään.

Liisa Ihmemaassa –leffasta tuttu Mia Kasikowska kuljettaa vähäeleisesti rouva Bovaryn tarinaa. Kun kaikki on jo sanottu tai ehkä ennemminkin niin, että sitä ei voi ääneen sanoa, ajatus näkyy silmistä. Brittikonkari Rhys Ifans vakuuttaa sivuroolissa juonikkaana sisustuskauppiaana.

Ei lisämateriaalia.

Sini Kantola for smackthejack.net

Photo’s copyright by SF Film, 2015.

Traileri: