STOP THE PRESS!

NBA 2K16

NBA 2K16

Tekijä: Visual Concepts
Julkaisija: 2K Sports
Arvio: 5/5

Virtuaalisista urheilulajeista puhuttaessa kallistun enimmäkseen sen yhden tietyn pelifirman tuotoksiin, ja tietenkin suomalaiskansallisesti jääkiekkoon. 2K:n urheilupelit, erityisesti NBA-sarja on vuosi toisensa jälkeen pessyt EA:n kuitenkin muutamassa asiassa: visuaalisessa loistossa, paketin tasapainoisessa kokonaislaadukkuudessa ja erityisen taitavissa selostajaäänissä. Uudessa NBA:ssa heitetään kentälle vielä uusi valtti: tarina. Ja sen on koostanut itse Spike Lee.

Pelitiloja on tietenkin mukana enemmän kuin kukaan ehtii täysipainoisesti koskaan pelata, mutta kun ydin on kunnossa, voi reunoilla olla vähän höttöäkin. Ja se ydin on kunnossa. Perusmatsit ovat nautittavaa simulaatiopalloa, jota on helppo kontrolloida ensi sekunneista ja silti harjoittelulla tuntee aina tulevansa paremmaksi. Virtuaalipelaajat käyttäytyvät hämäävän aidosti tilanteessa kuin tilanteessa ja pelaaja tuntee olevansa osa joukkuetta, joka tietää, mitä tekee, vaikkei itse aina tietäisikään.

My Career -pelitilan ohjat on ottanut siis Spike Lee ja kunnianhimoinen tarinatila esittelee pelaajan nousua koulun koriskentiltä ammattilaisliigaan. Kevyesti saippuaoopperamaisen tarinan välissä nähdään hyvätunnelmaisia dokumentaarisempia osioita, sitten pallotellaan vähän ja pelin jälkeen jatketaan nousevan tähden elämän monimutkaisia kuvioita. Kaiken kaikkiaan kokonaisuudessa on onnistuttu kohtuullisesti, paikoitellen hyvinkin. Uuden yrittämiselle vuosittaisessa urheilusarjassa perusasioita tuhoamatta on aina nostettava hattua. Kyllä tämän parissa viihtyi.

Graafisesti NBA on jälleen huikean hiottua silmämakeista ja varsinkin animaatiopuolella petrataan entisestään. Sama pätee kokonaisuuteen kaikkinensa: 2K:lla ollaan tehty taikoja ja viimevuotisesta ollaan taas parannettu. Jäljellä onkin urheilusarjapelien ikuisuuskysymys: kannattaako tämä hankkia, jos viimevuotisenkin jo omistaa? NBA 2K16:n kohdalla vastaan: kyllä. Se tekee kaiken oikein, olit sitten aloittelija tai pelisarjan pitkäaikainen fani (vaikka viilatuista kontrolleista on joku ottanut nokkiinsakin) ja lajin yksityiskohtiin on todella paneuduttu.

Ja ne selostukset sekä ääniraita kaikkineen ovat edelleen varsin kunnossa.

Aulis Stellan for smackthejack

Kuva © 2K Sports