STOP THE PRESS!

Poltergeist

poltergeist2bluOhjaus: Gil Kenan
Käsikirjoitus: David Lindsay-Abaire
Tuotanto: Roy Lee, Sam Raimi, Rob Tapert
Pääosissa: Sam Rockwell, Rosemarie DeWitt, Kennedi Clements, Jared Harris, Jane Adams
Arvio: 1,5/5

Tobe Hooper ohjasi kaikkien kukkahattutätien kaikkien aikojen jäkätyttäjän ja lempi-inhokin, Teksasin moottorisahamurhat vuonna 1974. Hollywoodissakin ennennäkemättömän ahdistavan kauhuelokuvan aiheuttamaa kohua säikähdettiin, ja varsin vähän ja vähäisillä budjeteilla Hooper elokuvia seuraavina vuosina sitten tekikin. Yllätyksentapainen koettiin 1982, kun Hooper ohjasi peräti Hollywoodin kultapojun, Steven Spielbergin, käsikirjoittaman ja tuottaman Poltergeistin, eikä splatteristä ollut tietoakaan.

Näin jälkikäteen Hooperin ja Spielbergin epäpyhältä vaikuttanut liitto näyttää hyvinkin loogiselta: kriisiperheitähän he molemmat ovat tuotannossaan kuvanneet.. Ja hyvin sittenkin. Suuri yleisökin tykkäsi, joten turhia jatko-osia tuli väistämättä muutamakin. Sieltä sitten aivan turhimmasta päästä on tämä Gil Kenanin ohjaama re-make Poltergeist (2015)

Tarina on simppeli: Bowenit muuttavat lähiöön, jossa perheen nuorin tyttö saa oitis mielikuvitusystävän. Somaahan moinen on – noin aluksi – kunnes outoja alkaa tapahtua, ja pian huomataankin, että räyhähengethän ne talossa pitävät riekkumarallaata. Hätiin kutsutaan parapsykologiryhmä, mutta alkaa näyttää siltä, että tyttö on lopullisesti menetetty pahalaisille eivätkä muutkaan ole turvassa.

Alkuperäiseen verrattuna tätä on kauhea katsoa, vaikkei yhtään kauhistuta. Vähäkin uskottavuus on kateissa, ja tunnelmat ovat kuin Pikku Kakkosen vähän jännemmässä pätkässä. Jopa näyttelijät voisivat olla lastenohjelman juontajia. Ns. sanomaa on sitten viilattu yhteiskunnallisempaan suuntaan, mutta työttömyyden ja köyhyyden riivaaman amerikkalaisen keskiluokan ahdinko ansaitsisi kyllä tajuisemman kuvauksen.

Ekstroissa vaihtoehtoinen loppu ja pidennetty versio. Kunpa ymmärtäisi miksi.

Vesa Skaffari for smackthejack

Photo’s Copyright by SF, 2015

Traileri: