STOP THE PRESS!

Pohjoismainen elokuva näyttävästi esillä Sao Paolossa

Tänä vuonna 39. kertaa järjestettävällä Sao Paolon kansainvälisellä elokuvafestivaalilla järjestetään laaja pohjoismaisen elokuvan katselmus. Suomesta mukaan valittiin tuoreinta pitkää elokuvaa ja yksi dokumenttielokuva.

Mikko Kuparisen 2 yötä aamuun on mukana kilpailemassa uusien ohjaajien kilpailusarjassa. Aiemmin tänä syksynä Montreallissa Kuparinen voitti parhaan ohjaajan palkinnon vastaavanlaisesta sarjasta. Kuparinen oli itse paikalla Sao Paolossa esittelmässä elokuvansa yleisölle.

Laajaa huomiota festivaaleilla herätti Foco Nórdico–sarjassa Brasilian ensi-iltansa saanut Amir Escandarin Tuulensieppaajat. Tuulensieppaajat kertoo joukosta nuoria miehiä, jotka asuvat São Paolon laitamilla ja joiden elämää hallitsee pixação, juuri São Paolosta alkunsa saanut katutaiteen muoto. Myös Amir Escandari ja elokuvan tuottaja Helsinki-Filmi Oy:n Miia Haavisto olivat festivaalin vieraina.

Pohjoismaisen elokuvan sarjassa esillä on Antti J. Jokisen Kätilö, Esa Illin Toiset tytöt, Klaus Härön Miekkailija, Petri Kotwican Henkesi edestä ja Samuli Valkaman Ei kiitos. Mika Kaurismäki ja Dome Karukoski olivat myös Sao Paolon ohjaajavieraita. Molemmat ovat mukana sarjassa kahdella elokuvalla. Kaurismäeltä festivaaleilla näytetään sekä Tyttökuningas että Elämältä kaiken sain. Karukoskelta puolestaan nähdään Leijonasydän ja Mielensäpahoittaja.

Peter Greenawayn ohjaama Eisenstein in Guanajuato esitetään osana International Perspective –sarjaa. Elokuvan yhtenä osatuottajana on ollut Liisa Penttilä-Asikainen ja sen pääosan näyttelee väkevästi Elmer Bäck.

Festivaalilla järjestetään elokuvanäytösten lisäksi myös paljon oheistapahtumia. Näistä kaksipäiväinen yhteistuotantotapaaminen pohjoismaisten ja brasilialaisten tuottajien välillä oli yksi suosituimmista.

39. kerran järjestettävä Sao Paolon kansainvälinen elokuvafestivaali on yksi Etelä-Amerikan arvostetuimmista elokuvatapahtumista. Tänä vuonna se järjestetään 22. lokakuuta – 20. marraskuuta.

Lisätietoja:
http://39.mostra.org

Lähde: SES