STOP THE PRESS!

Mikko Kuparisen elokuva palkittiin jälleen

Mikko Kuparisen elokuva on voittanut lauantaina Valladolidin kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla Espanjassa sarjansa parhaan elokuvan palkinnon. 2 YÖTÄ AAMUUN -elokuva sai Euroopan ensi-iltansa Meeting Point -kilpailusarjassa, jossa oli mukana ohjaajiensa ensimmäisiä tai toisia pitkiä elokuvia.

Kuparisen käsikirjoittama ja ohjaama elokuva 2 YÖTÄ AAMUUN sai maailman ensi-iltansa aiemmin syyskuussa Montrealin festivaalin arvostetussa pääkilpailusarjassa, jossa se voitti parhaan ohjaajan palkinnon. Elokuva on tähän mennessä osallistunut kahdelle festivaalille kilpailusarjaan ja palkittu molemmilla. Tällainen festivaalimenestys on suomalaiselokuvalle erittäin poikkeuksellista.

Parhaillaan elokuva on kilpailemassa myös Sao Paulossa Brasiliassa ja ensi-viikolla Saksassa Lyypekin ja Braunschweigin elokuvafestivaaleilla.

Mikko Kuparinen oli yhdessä elokuvan pääosanesittäjä Marie-Josée Crozen kanssa mukana Valladolidissa ja luonnehtii tunnelmiaan paikan päältä seuraavasti: “Tähän mennessä elokuvalla on takanaan kaksi festivaalia ja kaksi palkintoa. Ei elokuvia palkintojen takia tehdä, mutta kyllähän tämä aika huikealta tuntuu, eikä monesti osu elokuvantekijän kohdalla. Taso kilpailusarjassa oli todella kova. Mukana oli monilla todella merkittävillä festivaaleilla jo palkittuja elokuvia. Olikin erityisen ilahduttavaa kuulla kuinka tuomaristo kuitenkin oli todella vaikuttunut elokuvastamme ja kuulemma heidän päätöksensä oli sekä helppo, että yksimielinen.”

Tuomaristo kehui elokuvaa intensiiviseksi ja tasapainoiseksi, sekä tuoreeksi siinä miten se kuvaa ihmissuhteiden monimutkaista maailmaa.

Valladolidin elokuvafestivaali on Espanjan merkittävimpiä ja lauantai-illan päättäjäisseremoniat sekä palkintojenjako lähetettiin suorana lähetyksenä Espanjan televisiossa. Päättäjäisgaalan kunniavieras oli ranskalaisnäyttelijättä Juliette Binoche, joka palkittiin elämäntyöpalkinnolla.

Cannes-voittaja Marie-Josée Crozin ja Mikko Nousiaisen tähdittämä 2 YÖTÄ AAMUUN kertoo kahden vieraan kohtaamisesta vailla yhteistä kieltä. Ranskalaisen naisen ja suomalaisen miehen työmatkaromanssi saa odottamattoman käänteen kun tulivuoren tuhkapilvi estää lentojen lähtemisen. Elokuvan pääosassa nähdään Marie-Josée Croze. Croze on voittanut Cannesin elokuvajuhlien parhaan naispääosan palkinnon elokuvasta Barbaarien invaasio. Elokuvan miespääosassa nähdään Mikko Nousiainen, joka on tehnyt pitkän uran teatterissa ja näytellyt kymmenissä pitkissä elokuvissa.

Mikko Kupariselta nähtiin suomalaisilla valkokankailla viimeksi romanttinen komedia Rakkauden rasvaprosentti. Kuparisen kolme viimeistä lyhytelokuvaohjausta ovat kaikki voittaneet palkintoja kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla. Hän on ohjannut myös palkitun tv-elokuvan Mobile Horror. Vuonna 2013 Kuparisen lyhytelokuva Sirocco nosti ohjaajan neljän pohjoismaisen elokuvalehden ”10 director’s to watch” -listalle ja Sirocco myös voitti Grand Prix palkinnon Odensen elokuvafestivaalilla Tanskassa.

Elokuvan tuottajia ovat Marko Antila ja Mikko Tenhunen Mjölk Moviesista. Mikko Tenhunen tuottaa seuraavaksi elokuvan Tuntematon sotilas ja hänet tunnetaan mm. elokuvien Syvälle salattu, Havukka-ahon ajattelija, FC Venus, Päätalo sekä Aleksi Salmenperän Häiriötekijän tuottajana. Marko Antila on tuottanut valkokankaalle Aku Louhimiehen elokuvan 8-pallo. Elokuvan yhteistuottajana toimii liettualainen Artbox ja Kestas Drazdauskas.

Ranskalainen myyntiyhtiö Wide Management vastaa elokuvan kansainvälisestä myynnistä. 2 YÖTÄ AAMUUN tulee suomalaiselokuvalle harvinaisesti elokuvateattereihin myös Kanadassa. Levityssopimus allekirjoitettiin välittömästi Montrealin festivaalimenestyksen jälkeen.

Tulevina kuukausina 2 YÖTÄ AAMUUN kiertää festivaaleilla ympäri maailman ja saa Suomen ensi-iltansa keväällä 2016.