STOP THE PRESS!

Akira Kurosawan digitaalisesti restauroitujen samuraielokuvan kokoelma julkaistaan 4.11.

Akira Kurosawan kuuden digitaalisesti restauroidun samuraielokuvan kokoelma, Akira Kurosawa – Samurai Masterpiece Collection, julkaistaan DVD:llä ja Blu-raylla 4.11.

Japanilaisen elokuvaohjaajan, käsikirjoittajan ja tuottajan, Akira Kurosawan (1910–1998), ensimmäinen elokuva, Sugata sanshiro, sai ensi-iltansa vuonna 1943 ja viimeinen teos, Madadayo, vuonna 1993. Poikkeuksellisen pitkän ja arvostetun uran tehnyt Kurosawa tunnetaan myös vuosikymmeniä jatkuneesta yhteistyöstään näyttelijä Toshirō Mifunen (1920–1977) kanssa. Mifune näytteli muun muassa Kurosawan elokuvissa Rashomon – paholaisen temppeli ja Seitsemän samuraita.

Harvalla elokuvantekijällä on ollut yhtä vahva vaikutus myöhempiin ohjaajakollegoihinsa kuin toimintaelokuvien isäksikin kutsutulla Kurosawalla. Hänet nimeävät innoittajakseen sellaiset ohjaajajättiläiset kuin Steven Spielberg, Martin Scorsese, George Lucas ja Francis Ford Coppola. Kurosawan alkuperäiskäsikirjoituksiin perustuvia elokuvia ja tv-sarjoja työstetään yhä tänäkin päivänä.

Akira Kurosawan elokuvista Seitsemän samuraita (1954) on edelleen lukemattomien kriitikoiden, elokuvantekijöiden ja cinéfiilien mielestä paras koskaan tehty elokuva. Samuraisukuun syntyneestä Kurosawasta tuli viimeistään tämän ikonisen elokuvan myötä samuraielokuvien suurin.

Kurosawan kuusi mestarillista samuraielokuvaa on nyt digitaalisesti restauroitu siten, että niiden briljantti äänen- ja kuvanlaatu pääsee oikeuksiinsa.

Akira Kurosawa – Samurai Masterpiece Collection sisältää seuraavat elokuvat:
Rashomon – paholaisen temppeli (1950, restauroitu vuonna 2008)
Seven Samurai – Seitsemän samuraita (1954)
Throne of Blood – Seittien linna (1957)
Hidden Fortress – Kätketty linnake (1958)
Yojimbo – Onnensoturi (1961)
Sanjuro – Samuraimiekka (1962)

Rashomon – paholaisen temppeli (1950) on restauroitu vuonna 2008 seuraavien tahojen toimesta:
The Academy Film Archive, The National Film Center of the National Museum of Modern Art, Tokyo sekä Kadokawa Pictures, Inc. Restauroinnin ovat rahoittaneet Kadokawa Culture Promotion Foundation ja The Film Foundation.