STOP THE PRESS!

Kotimaisille elokuville uusi katsojaennätys

Kotimaiset elokuvat ovat keränneet tänä vuonna elokuvateattereissa jo enemmän katsojia kuin koskaan aiemmin modernin katsojatilastoinnin aikakaudella (1970->). Viikonlopun katsojat mukaan lukien, kotimaisiin elokuviin on vuoden alusta myyty yhteensä jo noin 2 385 000 lippua. Vuoden 2012 ennätyslukema oli 2 357 000 katsojaa koko vuodelta.

Kahden miljoonan katsojan raja ylittyi nyt jo neljännen kerran kuuden vuoden aikana. Aiemmat vuodet olivat 2010, 2012 ja 2014. Osaltaan katsojasuosioon on vaikuttanut kotimaisen elokuvatarjonnan monipuolistuminen. Yhteensä elokuvateattereissa on tänä vuonna avannut 28 uutta kotimaista elokuvaa, joista peräti kahdeksan on ylittänyt 100 000 katsojan rajan. Mukana on niin jännitystä (Vares – Sheriffi), komediaa (Viikossa aikuiseksi, Luokkakokous, Napapiirin sankarit 2), lastenelokuvaa (Risto Räppääjä ja Sevillan saituri, Onnelin ja Annelin talvi), toimintaa (Big Game) kuin draamaa (Kätilö). Loppuvuoden aikana on luvassa vielä viisi uutta kotimaista elokuvaa. Kaikki vuoden kotimaiset ensi-illat löydät täältä.

Eniten katsojia elokuvateattereissa on tänä vuonna kerännyt Taneli Mustosen ohjaama komedia Luokkakokous, jonka on nähnyt jo huikeat 506 000 katsojaa. Elokuva nousi 2000-luvun toiseksi katsotuimmaksi kotimaiseksi elokuvaksi edellään vain vuoden 2003 Pahat pojat 615 000 katsojalla. Kaikkien kotimaisten elokuvien katsojat tältä vuodelta löydät täältä.

Kaiken kaikkiaan maan elokuvateattereissa on tänä vuonna käynyt jo noin 7,2 miljoonaa katsojaa. Seitsemän miljoonan myydyn elokuvalipun raja ylittyi tänä vuonna jo kuudetta kertaa peräkkäin. Kotimainen katsojaosuus kaikista elokuvateatterikäynneistä on tällä hetkellä yli 30 prosenttia, yksi Euroopan parhaimmista.

Elokuvateattereiden kävijämäärien kasvuun on osaltaan vaikuttanut myös elokuvajakelun digitalisoituminen, joka on mahdollistanut elokuvien levityksen nopeammin ja laajemmin. Maan koko elokuvateatteriverkoston digitointi saatiin päätökseen Suomen elokuvasäätiön tuella jo vuonna 2013. Pientenkin paikkakuntien elokuvateatterit ovat elpyneet uuden esitys- ja levitysteknologian myötä; elokuvateatterisalien määrä on noussut Suomessa noin 300 saliin ensimmäistä kertaa kuuteen vuoteen.