STOP THE PRESS!

Seitsemän veljestä

Seitsemän veljestäOhjaus: Kalle Holmberg, tv-ohjaus: Matti Tapio
Käsikirjoitus: Aleksis Kivi, dramaturgi: Ritva Holmberg
Pääosissa: Esko Salminen, Vesa-Matti Loiri, Heikki Kinnunen, Juha Muje, Ilari Paatso, Heikki
Alho, Arno Virtanen

Arvio: 4/5

Seitsemän veljestä on se romaani, joka varmasti tuli luettua (tai tavattua) useaan kertaan kouluaikoina. Siispä tarina on sen verran tuttu, että pistetään pikakelauksella eteenpäin: Jukolassa oli seitsemän poikamiestä, joiden vanhemmat ovat jo siirtyneet taivaalliseen seurakuntaan. Pojat viettävät riehakasta elämää iloiten ja juopotellen. Kaikki paitsi 
Lauri ovat ihastuneita naapurin Venlaan, joka ei ole kiinnostunut lukutaidottomista pojankoltiaisita. Välillä tapellaan mm. Toukolan poikien kanssa ja paetaan lukkaria, joka yrittää takoa jästipäisten veljesten päähän järkeä. Pakomatkan jälkeen saunotaan niin maan perusteellisesti, että sauna palaa maan tasalle. Veljekset vuokraavat kymmeneksi vuodeksi Jukolan ja häipyvät Impivaaraan, jonne syntyy uusi uljas tila. Kun kymmenen vuotta on kulunut ja monet seikkailut koettu, on aika palata takaisin kotikunnaille ja tehdä sovinto vuosia sitten tehdyistä toilailuista.

Tämä teatteriesitys taltioitiin televisiolle Turun kaupunginteatterissa vuonna 1975. Se oli jo tuohon mennessä ehtinyt pyöriä lähes kolmisen vuotta täysille saleille. Näytelmä jakoi tuohon aikaan mielipiteitä, sillä joidenkin mielestä sen sisälle oli sijoitettu runsaasti vasemmistolaista sanomaa. Oli miten tahansa, niin näin neljänkymmenen vuoden aikana sekin on tästä rapissut pois ja esille on noussut Kiven vahva viesti. Holmbergien käsittelyssä siitä on tullut todella upea tulkinta, joka ei ole väljähtänyt näiden vuosien aikana, vaan toimii yhtä väkevästi tänä päivänä. Eikä voi unohtaa upeita roolisuorituksia, joita tässä näytelmässä todellakin on. Tässä taltioinnissa todella näkee sen, että esityksiä on jo sopivasti takana ja jokainen esiintyjä on tiukasti roolissaan kiinni. Varsinkin veljeksiä esittävät (Salminen, Loiri, Kinnunen,  Alho, Virtanen, Paatso ja Muje) ovat erittäin kovassa vedossa, sillä he ovat rooleissaan juuri sellaisia kuin noiden hahmojen kuvittelisi olevan. Seitsemän veljestä on kokonaisuudessaan valloittavan verkkainen 70-luvun tuulahdus nykyajan kiireiseen maailmaan.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s copyright by VL Media, 2015