STOP THE PRESS!

Helsingin lyhytelokuvafestivaali herättää keskustelua

Tänään alkavalla Helsingin lyhytelokuvafestivaalilla on pitkät perinteet, mutta suurelle yleisölle lyhytelokuvaformaatti on edelleen tuntematon. Lyhytelokuva on taiteenlajina haastava; se on nopea ja tarina pitää kertoa tehokkaasti. Festivaalilla valitaan parhaat kotimaiset lyhytelokuvat sekä Kettu-elokuvapalkinnon voittaja, joka jaetaan helmikuussa Jussi-gaalassa.

Suomessa tehdään rikasta elokuvakulttuuria lyhytelokuvan parissa ja se on monelle elokuvantekijälle tie menestykseen kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla. 32. kertaa järjestettävä Helsingin lyhytelokuvafestivaali on alan tekijöiden keskuudessa arvostettu ja vuosittain elokuva-alan ammattilaiset kilpailevat Kettu-elokuvapalkinnosta. Elokuvapalkinto jaettiin viime vuonna kansainvälistäkin menestystä kahmineelle Hamy Ramezanin ja Rungano Nyonin lyhytelokuvalle Kuuntele (Listen).

Lyhytelokuvan pituus vaihtelee, mutta esimerkiksi Suomen Elokuvaohjaajaliitto katsoo lyhytelokuviksi alle 74 minuutin elokuvat. Helsingin lyhytelokuvafestivaalien valikoimiin otetaan maksimissaan 30 pituisia elokuvia.

”Lyhytelokuvan tekeminen on haastava laji, sillä olennainen pitää kertoa tiiviisti. Kuitenkin se on erityisen vapaa tapa tehdä elokuvia ja kokeilla rohkeasti. Nykyajan hektiseen menoon lyhytelokuvamuoto sopii hyvin, koska elokuvallisen kokemuksen ja tunteiden skaalan voi saada ihan muutamassa minuutissa”, kuvailee festivaalijohtaja Elina Rislakki.

Tänä vuonna elokuvien taso on erityisen hyvä ja kilpasarjoissa nähdään tänäkin vuonna parhaat kotimaiset lyhytelokuvat. Elokuvat kilpailevat animaatioiden, dokumenttien, fiktioiden ja kokeellisten elokuvien sarjoissa. Tänään alkava festivaali panostaa erityisesti herätteleviin erikoissarjoihin.

”Tänä vuonna lyhytelokuvien perusteella mielessämme ovat elämän perusarvot, toisistamme välittäminen, tarve poliittiseen heräämiseen sekä moraaliset valinnat. Näistä aiheista on helppo luoda vaikuttava ohjelmisto, sillä väitän niiden koskettavan meistä jokaista”, kertoo Rislakki.

Festivaalinäytöksiä voi nähdä Eerikinkadun elokuvateattereissa Andorrassa, Dubrovnikissa ja Orionissa sekä uutena tapahtumapaikkana syksyn festivaalilla on Teurastamolla sijaitseva Flavour Studio. Flavour Studiolla on täysin uudenlainen konsepti, jossa viiden elokuvan aikana voi nauttia viisi elokuville sopivaa ruokalajia.

Helsingin lyhytelokuvafestivaalien avajaisnäytös on tänään Andorrassa klo 19 alkaen. Näytöksessä esitetään tämän vuoden Kettu-elokuvapalkintoehdokkaat, jotka paljastetaan yleisölle vasta paikan päällä.

Helsingin lyhytelokuvafestivaali

Helsingin lyhytelokuvafestivaali järjestetään 32. kertaa 11.–14. marraskuuta. Tänä vuonna festivaalivalikoimassa on runsaasti erikoisnäytöksiä. Erikoissarjoista seksuaalisuuteen keskittyvät pietarilaisen kokeellisen elokuvaohjaaja Alexei Dmitrievin ja serbialaisen elokuvatoimittaja Vladan Petkovicin kokoama Sexy Time avec Vladan und Alexei sekä yhteistyössä Torino Gay & Lesbian Film Festivalin kanssa koottu Queer Mirror -esityssarja. Kaksikko on kiertänyt yhdessä eurooppalaista festivaalikenttää esittäen seksiä ja hulluutta käsitteleviä lyhytelokuvia. Queer Mirror -sarjan elokuvat ovat voittaneet kymmeniä palkintoja ympäri maailman ja useimmat niistä ovat kilpailleet Berliinin, Sundancen ja Toronton kaltaisilla suurilla festivaaleilla.

Flavour Studiolla festivaali venyttää lyhytelokuvanäytöksen konseptia kohti illallista. Lauantai-iltana 14.11. Short films – Lasting Flavours -näytöksessä nähdään viisi ruoka-aiheista lyhytelokuvaa, jotka saavat parikseen viisi elokuvia varten räätälöityä ruokalajia. Elokuvakattaus on tarjolla lauantaina kahdesti, kummankin kattauksen osallistujamäärä on rajoitettu 40 henkeen.

Muissa erikoissarjoissa festivaalilla nähdään Teemu Nikin ennennäkemättömiä B-elokuvia, Hampurin lyhytelokuvafestivaalin No Budget -sarjan parhaimmistoa sekä lapsille suunnattuja lyhytelokuvia lauantai-iltapäivän ilmaisnäytöksessä. Festivaalin kilpasarjoissa nähdään tänäkin vuonna parhaat kotimaiset lyhytelokuvat. Elokuvat kilpailevat animaatioiden, dokumenttien, fiktioiden ja kokeellisten elokuvien sarjoissa. Festivaalilla valitaan myös parhaalle kotimaiselle lyhytelokuvalle – lajista riippumatta – jaettavan Kettu- elokuvapalkinnon voittaja. Palkinto jaetaan helmikuussa Jussi-juhlan yhteydessä.