STOP THE PRESS!

Atomin paluu -dokumenttielokuva palkittiin CPH:DOX-festivaalilla Kööpenhaminassa

Festivaalin Nordic Dox -palkinnosta kisasi yhteensä 12 tuoretta dokumenttielokuvaa Pohjoismaista.

Mika Taanilan ja Jussi Eerolan ohjaama dokumenttielokuva Atomin paluu on voittanut Kööpenhaminassa järjestetyllä CPH:DOX-festivaalilla parhaan pohjoismaisen elokuvan palkinnon. Festivaalin Nordic Dox -palkinnosta kisasi yhteensä 12 tuoretta dokumenttielokuvaa Pohjoismaista. Palkinto on suuruudeltaan 5000 euroa. CPH:DOX on yksi Euroopan suurimmista dokumenttielokuvafestivaaleista tavoittaen vuosittain yli 80 000 kävijää.

Atomin paluu seuraa jättimäiseksi rakennusfarssiksi muodostuneen Olkiluoto 3 -ydinvoimalan syntyprosessia ja sen lieveilmiöitä lähes vuosikymmenen ajan. Kinotar Oy:n tuottama elokuva on valmistunut suomalais-saksalaisena yhteistuotantona.

Festivaalin tuomaristo kuvaili elokuvaa mm. seuraavasti: ”Atomin paluu on vuorotellen herkkä, satiirinen, kriittinen ja hämmentävä, paneutuen monitahoiseen ja harvoin puhuttuun aiheeseen ja luoden vakavan mutta kiehtovan ja hienovaraisen, itsevarman elokuvan.”

Elokuva sai ensi-iltansa elokuvateattereissa Suomessa 6. marraskuuta, ja on osoittanut ajankohtaisuutensa erityisesti tällä viikolla, kun Valtioneuvosto päätti myöntää Posivalle luvan rakentaa Olkiluotoon maailman ensimmäisen ydinjäteluolan.

Maailmanensi-iltansa Toronton elokuvajuhlilla syyskuussa saanut Atomin paluu jatkaa seuraavaksi matkaansa maailman suurimmalle dokumenttielokuvafestivaalille Amsterdamiin, missä se esitetään IDFA-festivaalin Best of Fests -sarjassa ensi viikolla.