STOP THE PRESS!

Truth

TruthOhjaus:  James Vanderbilt
Käsikirjoitus: James Vanderbilt Mary Mapesin kirjan pohjalta
Tuotanto: Brad Fischer, Doug Mankoff, Brett Ratner, William Sherak, Andrew Spaulding
Pääosissa:  Cate Blanchett, Robert Redford, Topher Grace, Dennis Quaid, Elisabeth Moss
Arvio: 4,5/5

CBS-televisiokanavan uutisten tuottaja Mary Mapes (Cate Blanchett) saa haltuunsa arkaluonteista tietoa sisältävän raportin. Sen mukaan istuva presidentti George W. Bush on vuosina 1968-1974 vältellyt velvollisuuksiaan Teksasin kansalliskaartissa. Tiedon mukaan hänen perheensä vaikutusvaltaiset ystävät ovat auttaneet häntä välttelemään esimerkiksi Vietnamin sotaan joutumista. Kyseessä on todellakin kovaa tietoa, sillä lähestymässä on presidentinvaalit, joista Bush on hakemassa itselleen jatkokautta. Mapes, yhdessä uutistoimituksen ja kanavan ykkösuutisankkurin Dan Ratherin (Robert Redford) ryhtyy tutkimaan asiaa ja varmistettuaan faktat, he julkaisevat juttunsa ajankohtaisohjelmassa 60 Minutes. Jutustaan ylpeät toimittajat joutuvat seuraavana päivänä murskakritiikin kohteiksi. Heitä syytetään asiakirjojen väärentämisessä, huonosta toimitustyöstä ja väärien tietojen levittämisestä. Syntyy valtava kohu ja tekijöiden työt CBS:llä ovat vaarassa.

Truth on nimensä mukaisesti tarina totuudesta ja siitä, miten vaarallista totuus voi olla valtapelissä. James Vanderbiltin ohjaama ja käsikirjoittama elokuva tarjoaa kiinnostavan näkökulman tutkivaan journalismiin. Varsinkin siihen, kuinka luotettavana katsojat voivat näitä ajankohtaisohjelmia pitää ja kuinka paljon noihin juttuihin ovat kolmannen osapuolen tahot vaikuttaneet. Tietenkään mitään syvällistä ei elokuvassa tarjoilla, mutta hyvän kuvan salakähmäilystä se kuitenkin antaa ja ennen kaikkea oikeilla nimillä. Vaikka tarinaa kerrotaankin nykydraamoihin verrattuna verkkaisesti, ei se haittaa ollenkaan. Itselleni tulee kerrontatavasta mieleen Alan J. Pakulan elokuva ”Presidentin miehet” (1976), jossa myös käsiteltiin presidentin tekemisiä tai tekemättä jättämisiä. Ennen kaikkea Truth on Cate Blanchettin ja Robert Redfordin elokuva. He tekevät todella hyvää työtä saaden hahmoista uskottavia ja tarinan kannalta toimivia. Truth on yksi viime vuosien tärkeimmistä tutkivaa journalismia käsittelevistä elokuvista.

Lisämateriaalina mm. ohjaaja-käsikirjoittajan ja tuottajien kommenttiraita, Blanchettin, Mossin ja ohjaajan haastattelu, making of -dokumentti ja poistettuja kohtauksia.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s copyright by Scanbox, 2016

Traileri: