STOP THE PRESS!

Bosch – 1. tuotantokausi

bosch_kausi_1 Ohjaus: Ernest R. Dickerson ja 7 muuta ohjaajaa
Käsikirjoitus: Michael Connolly, Eric Overmyer
Tuotanto: Michael Connolly, T.L.Lankford, Tara Duncan, Pieter Jan Brugge
Pääosissa: Titus Welliver, Jamie Hector, Amy Aquino, Lance Reddick, Deji LaRay
Arvio: 3,5/5

Suomessa aiemmin vähälle huomiolle jääneen Michael Connollyn Harry Bosch- kirjat ovat saaneet kuvallisen ilmaisun uuden amerikkalaisen, HBO Nordicilla nähdyn TV-sarjan muodossa. Sekä kirjat, että sarjan TV-ensi-ilta ovat varmasti menneet suurelta osalta ohi mutta kyllähän tähän rikosviihteen ystävän tutustua kannattaa.

Sarja kertoo nimikkohenkilöstään, entisestä sotilaasta ja nykyisestä murhatutkijasta, joka pistää rikosten selviämisen kaiken muun edelle. Lievästi anottuna omaperäinen ja -päinen tyyppi joutuu heti sarjan alkajaisiksi selvittelemään niin sarjamurhaa, ammuskelua kuin nuoren pojan jäänteiden löytymistäin eikä siinäkään vielä kyllin – Boschia itseään syytetään epäillyn ampumisesta. Soppaa tihentää työn ulkopuoliset kuviot ja poliisilaitoksella tapahtuvat erinäiset kahnaukset. Koko homma tuntuu alussa vähän sotkuiselta, mutta ohjaajat pitävät maltin päässä ja asioita kypsytetään pikkuhiljaa. Niinpä kuvio lutviutuu ja koko tämä 1. tuotantokausi on mielenkiintoista katseltavaa. Lopussa langat solmitaan yhteen ihan näppärästi – ja tavalla, joka saa haluamaan katsella tulossa olevan kakkoskaudenkin.

Eihän tämä mikään pyörää uudelleen keksivä sarja ole mutta ihan pätevä rikosrutiini kuitenkin. Varsinaisia suuria yllätyksiä käsikirjoitus ei pääse tarjoamaan vaan kuten todettua, rikosgenren ystävät varmasti löytävät tästä kuppinsa teetä. Sarja on ammattitaitoisesti kuvattu, valaistu ja leikattu. Sen katsominen ei missään vaiheessa tunnu työläältä eikä juoni lerpahda kovin pahasti ensimmäisen tuotantokauden aikana. Tässä on vähän kaikuja englantilaisuudesta, se on omiaan tuomaan tähän tiettyä rosoa ja uskottavuutta. Tämä on jotenkin viiltävämpi ja elämänmakuisempi kuin moni vastaavantyyppinen sarjafilmi.

Etsimättäkin Harry Boschin hahmosta tulee mieleen sairaalamaailman Bosch, House. Kumpikaan ei kaveeraa vaan on jopa tyly, kunhan hommat tulevat hoidetuksi ja ihmiset pelastetuiksi/rikokset ratkaistuiksi. Mutta Boschista puuttuu vino huumori lähes kokonaan. Tämä on synkempi ja tietyllä tapaa suoraviivaisempi. Tunnelma on enimmäkseen viileän tumma mutta se koukuttaa ja kun juoni etenee soljuvasti, katsoo sarjaa oikein ihastellen loppuun saakka.

Mistäs tämä pääosan tyyppi, Titus Welliver, on löytynyt? Mies muistetaan aiemmin…niin no, ei oikeastaan mistään. Boschin osaan tämä kirveellä veistetty kivikasvo on aivan omiaan. Welliver on ehkä jopa yllättävänkin karismaattinen ja tämä läpimurto taannee hänelle töitä isojen roolien parissa jatkossakin. Tosin Welliverin habitus ja tulkinta on sellaista, että se vaatii tekstin täydellistä sopimista juuri hänelle. Tässä se onnistuu, ihan kaikenlaiseen pelehdintään tätä uutta kasvoa on vaikeahkoa kuvitella. Iso askeli kuitenkin aiemmin lähinnä sivurooleissa mellastaneelle miehelle. Muutenkin koko näyttelijäryhmä tekee vahvaa jälkeä ja vastaa osaltaan Bosch-sarjan uskottavasta meiningistä.

On kai sitä nähty parempiakin dekkarisarjoja, josko huonompiakin. Kannattaa tämä ehdottomasti tsekata, jos jännityksestä ja hyvin tehdystä rikossarjasta pitää.

Renek for smackthejack.net

Photos copyright by Atlantic film, 2015

Traileri: