STOP THE PRESS!

Vielä kerran Bio Rex 70 mm: Vertigo ja Brainstorm su 29.11.

Lasipalatsin legendaarisen Bio Rexin valkokankaalta päästään vielä kerran nauttimaan 70-millisistä elokuvista ennen kuin sali menee remonttiin. Jäähyväisiä vietetään sunnuntaina 29.11 klo 15 alkaen. Ohjelmassa on maailman parhaaksikin elokuvaksi tituleerattu Hitchcockin Vertigo – punainen kyynel (1958) sekä kasariscifin yllättäjä Brainstorm – aivomyrsky (1983).

Vertigo, Hitchcockin 45. elokuva, on monien mielestä mestarin suurin: lajityyppiluokituksia uhmaava mestariteos, jossa on suurten tragedioiden piirteitä. Se on Hitchcockin romanttisin elokuva, sekä traagisessa rakkaustarinassaan että kuvastonsa ja aiheistonsa liittymisessä romantiikan taiteeseen. Se valittiin vuonna 2012 Sight & Sound -lehden äänestyksessä maailman parhaaksi elokuvaksi.

Vertigo on tutkielma miehen romanttisesta unelmasta ja siihen uppoutumisesta: menneisyyden ja kuoleman kaipuusta ja pakkomielteestä. Elokuvan keskiössä on vahvasti näkeminen ja katsominen. Huimaus, vertigo, on nimenomaan näkemiseen liittyvä sairaus. Enemmän kuin mikään toinen Hitchcock-elokuva Vertigo on tutkielma intohimosta kuvaan – intohimosta, joka ei aina ole tervettä.

Virtuaalitodellisuuden kauhukuvia maalailevan Brainstormin ohjasi 2001: Avaruusseikkailu-elokuvan erikoistehosteista vastannut Douglas Trumbull. Trumbull ymmärsi ensimmäisten joukossa tietokonegrafiikan mahdollisuudet elokuvanteossa ja Brainstormin 70 mm formaatti tekeekin tehosteille oikeutta. Elokuvan futuristinen aihe yllättää omaperäisyydellään. Brainstorm on yksi niistä elokuvista, joiden arvostus kasvaa ajan kanssa.

Molemmat elokuvat nähdään 70 mm filmiltä, jota Helsingissä pääsee ihastelemaan ainoastaan Bio Rexin valkokankaalta. Huom! Elokuvien liput ovat nyt myynnissä KAVIn nettikaupassa, Orionin kassalla (Eerikinkatu 15) ja KAVIn keskuksessa (Sörnäisten rantatie 25 A). Lipunmyynti Bio Rexissä näytöspäivänä klo 14 alkaen. Liput 8 € / KAVIn klubikortilla 6 € / näytös.

Vielä kerran Bio Rex 70 mm.
Sunnuntaina 29.11. klo 15 alkaen, Bio Rex, Lasipalatsi

15:00 Alfred Hitchcock:
VERTIGO – PUNAINEN KYYNEL
(Vertigo/Studie i brott), USA 1958
rooleissa: James Stewart, Kim Novak, Barbara Bel Geddes
musiikki: Bernard Herrmann
Pierre Boileaun ja Thomas Narcejacin romaanista D’entre les morts
70 mm restauroitu versio 1996, näytös Lasipalatsin Bio Rexissä
liput 8 / 6 €
K12, 128 min

18:00 Douglas Trumbull:
BRAINSTORM – AIVOMYRSKY
(Brainstorm/Storm i hjärnan), USA 1983
rooleissa: Christopher Walken, Natalie Wood, Louise Fletcher
musiikki: James Horner
70 mm, näytös Lasipalatsin Bio Rexissä
liput 8 / 6 €
suom. tekstit/svensk text
K16, 106 min