STOP THE PRESS!

Pedro Almodóvarin Julieta Suomen elokuvateattereihin 12.8.2016

Pedro Almodóvarin uusi elokuva, työnimellä Silencio aiemmin tunnettu vahvojen naishahmojen draama, on saanut uuden nimen ja ensi-iltapäivän. Espanjassa maaliskuussa elokuvateattereihin tuleva, päähenkilönsä mukaan nimetty Julieta, saa Suomen ensi-iltansa 12.8.2016.

Almodóvar perustelee nimenvaihdosta toisen nykyelokuvan jättiläisen, Martin Scorsesen, tulevalla elokuvalla, Silence: ”Elokuvamme esituotantovaiheessa kuulin, että Martin Scorsese on tekemässä samannimistä elokuvaa. Ensin ajattelin, että espanjan Silencio kuulostaa aivan erilaiselta kuin englanninkielinen Silence. Elokuvien ensi-illat ovat kuitenkin samoihin aikoihin ja Scorsesen elokuvan takana on Shūsaku Endōn kirja, joka sekin on nimeltään Silence. Mielestäni tässä oli liikaa hiljaisuutta maailmalle. Haluan myös välttää mahdolliset väärinkäsitykset.”

Viestinsä lopussa Almodóvar osoittaa kunnioitustaan Pariisin terrori-iskun uhreille ja näiden omaisille: ”Ymmärrän, että uutisemme on täysin merkityksetön näinä mustina päivinä, jollaisia elämme. Julma terrorismi räjähti Pariisin sydämessä viime perjantaina. Me kaikki olemme Pariisi, heidän sydämensä ja kyyneleensä ovat meidän. Me El Deseon työntekijät tunnemme myötätuntoa uhrien omaisia ja kaikkia niitä miljoonia ihmisiä kohtaan, jotka rakastavat Pariisia. Vain harvat sanat merkitsevät mitään näin valtavan tuskan edessä, minun mieleeni ei tule yhtäkään.”

Julieta-niminen nainen esitellään elokuvan nykyhetkessä, hulluuden partaalla. Takaumajaksot näyttävät naisen 30 vuotta aiemmin, kukoistavana. Vanhemman Julietan roolissa nähdään Emma Suaréz, nuorempaa Julietaa näyttelee Adriana Ugarte. Pedro Almodóvar on itse käsikirjoittanut elokuvan, tuotannosta vastaa El Deseo ja Agustín Almodóvar. Musiikin säveltää Almodóvarin pitkäaikainen luottosäveltäjä, Alberto Iglesias.