STOP THE PRESS!

Vakoojien silta (Bridge of Spies)

Vakoojien siltaOhjaus:  Steven Spielberg
Käsikirjoitus: Matt Charman, Ethan Coen, Joel Coen
Tuotanto: Steven Spielberg, Marc Platt, Kristie Macosko Krieger
Pääosissa:  Tom Hanks, Mark Rylance, Scott Shepherd, Amy Ryan, Sebastian Koch, Alan Alda, Austin Stowell, Mikhail Gorevoy, Will Rogers

Arvio: 5/5

Tom Hanksin esittämä asianajaja James B. Donovan on tunnettu taitavana juristina. Hän työskentelee yhdessä arvostetuimmista asianajotoimistoista. Eräänä päivänä hän saa erikoisen tehtävän: Hänen olisi puolustettava Rudolf Abelia (Mark Rylance), joka on ’todistetusti’ KGB:n agentti. Vaikka yleisesti kaikki ovat sitä mieltä, ettei hänen kannattaisi ryhtyä miestä puolustamaan, on Donovan taas vahvasti sen kannalla, että jokainen ansaitsee reilun oikeudenkäynnin. Mutta sellaista Abel ei saa, sillä tuomari on alusta pitäen häntä vastaan. Donovan onnistuu kuitenkin pelastamaan Abelin kuolemantuomiolta ehdottamalla vaihtokaupan tekoa venäläisten kanssa. Samanaikaisesti venäläiset ovat pidättäneet amerikkalaisen sotilaslentäjän Francis Gray Powersin vakoilusta. Amerikkalaiset haluavat Powersin itselleen mahdollisimman pian ennen kuin hän ’laulaa’ tietojaan KGB:n agenteille. Ilman virallista tukea Donovan lähetetään Berliiniin tapaamaan venäläisiä ja hieromaan kauppoja miesten vaihdosta. Helppoa se ei tule olemaan ja riskit ovat todella suuret.

Viime vuosina elokuvateollisuus on innostunut jälleen kertomaan perinteisen tyylin vakoojatarinoita kuten John Le Carrén romaaneihin perustuvat ”Pappi, lukkari, talonpoika, vakooja” ja ”A Most Wanted Man”. Hollywoodin voimamies Steven Spielberg on omalla ohjaajaurallaan siirtynyt enemmän draamallisten elokuvien suuntaan, eikä Vakoojien silta tee poikkeusta, sillä elokuvassa on juuri sellaista pienieleistä draamaa kuin Le Carrén kertomuksissa. Tämä tositapahtumien innoittama elokuva sijoittuu vuoteen 1957, eli aikaan jolloin ’rautaesirippua’ oltiin laskemassa Berliiniin ja samalla jaettiin ideologista maailmaa. Tämän ajan kylmät tunnelmat on hyvin aistittavissa myös Spielbergin luottokuvaajan Janusz Kaminskin upea kuvauksen myötä. Näyttelijäsuoritukset ovat kaikilta osin erinomaisia. Tom Hanks osoittaa jälleen kerran olevansa yksi amerikkalaisen elokuvan takuuvarmoista näyttelijöistä. Hän ei petä katsojia, vaan tekee roolinsa jämäkän uskottavasti. Lisäksi Abelia esittävä Rylance vetää roolinsa pienieleisen vakuuttavasti ja antaa samalla humoristisen vastapainon vakavahenkiselle Donovanille. Jos Rylance ei ole Oscar-ehdokkaana miessivuroolista, niin ihme juttu – sen verran hienon ja herkän roolisuorituksen hän tekee. Rehellisesti sanottuna Vakoojien silta on Spielbergin uran yksi parhaista elokuvista.

Lisämateriaalina tarjolla on neljä making of -dokumenttia joissa käsitellään aihetta myös historiallisilta näkökulmilta.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s copyright by Twentieth Century Fox Home Entertainment, 2016

Traileri: