STOP THE PRESS!

Pirkka-Pekka Petelius – Irti

irtiTuotanto: Sami Pitkämö, Abdissa Assefa / Sony Music Entertainment
1. Irti 2. Lola ja Ola 3. Rauhaton 4. Unelmat ja haaveet 5. Takki auki 6. Hanna pien’ 7. Huoleton 8. Elämän kevät 9. Kaunis maa 10. Sinun vuoksesi
Arvio: 4/5

62-vuotias Pirkka-Pekka Petelius kai muistetaan jostain muustakin mutta keskitytäänpä nyt musiikkiin. Jos Serpien Kylässä- kohkauksia ei lasketa, ja eihän niitä herra paratkoon lasketa, PPP:n edellinen soololevy oli vuoden 2002 hieman vähälle huomiolle jäänyt tangolevy Poika varjoisalta kujalta. Ja itse asiassa aika yllättävää on, että tämä Irti on vasta miehen tulkintatavasta riippuen 4. tai 5. kokonaan oma levy. No mutta hyvä että miestä kuullaan tälläkin puolella, sillä hän on laulajana varma tulkitsija ja hänen äänensä on miellyttävä. Äänen sävy ei ole muuttunut laisinkaan sitten Muistan sua Elaine- aikojen, eli Petelius on edelleen hyvässä lauluvireessä. Kun tekstipuolikin toimii niin mikäs tätä kuunnellessa.

Millaista musiikki sitten on? Sävellyksistä vastaa yhtä Bo Kaspers Orkester- coveria lukuunottamatta pitkän linjan jazz- ja soulmies Sami Pitkämö, jonka suuri yleisö tiennee parhaiten TTK-kapellimestarina. Tämähän takaa sen, että sovituksissa ei mennä aidan matalimman kohdan yli vaan musiikillinen ilmaisu on väkevää, linjakasta ja tarkoin mietittyä. Rikas soundimaailma on levyn helmi ja peittää alleen sen, että sävellyksiä vaivaa ajoittain tietty yksiulotteisuus. Onneksi ne on kuitenkin kuorrutettu niin hienosti, että levy on kautta linjan kivaa kuunneltavaa. PPP:n letkeä tapa vokalisoida sydämellisesti ja kertoilla tarinoita kuin kuulija olisi ystävä, tuntuu lämpöisältä.

Iskelmäähän tämä on ja se on aina sana, jonka alle saattaisi mahtua mitäänsanomatonta kuraakin mutta näin ei onneksi tilanne ole nyt. Myös ne, jotka odottavat huumorimusiikkia, joutuvat pettymään. Tosin ei tässä toki otsa kurtussa olla mutta lempeä hupi on piilotettu ja kätketty rivien väliin ja pieniin detaljeihin. Tämä tekee kokonaisuudesta kevyen mutta merkityksellisen. Petelius laulaa itselleen ja ikäiselleen miehelle sopivista ja tärkeistä asioista eikä se tunnu etäännyttävältä. Sanoituksissa on paljon hauskoja kikkoja ja hyvää suomen kielen käyttöä.

Tähän väliin tunnustus: Peteliuksen ylivoimaisesti paras kappale on omissa kirjoissani Elli. Kuuntelen sen jokaikisenä syntymäpäivänäni hyvään fiilikseen päästäkseni, ko. laulua kun ei pysty murjottaen kuuntelemaan. Yhtään niin hyvää ja hauskaa kappaletta ei nyt ole mukana mutta tuskinpa moista odotettiinkaan. Sen sijaan Irti näyttää uuden puolen rakastetusta taiteilijasta. Jazzahtava bossanovaan siftaava iskelmöinti onnistuu sekin mieheltä aivan uskottavasti. Ja tämähän taitaa olla PPP:n ensimmäinen äänite, jossa taustalla ei huseeraa Pedro Hietanen viiksineen. Homma siis toimii ilman monivuotista työpariakin.

Irti-levystä lerti-ivystä tykkää hän, ehhehee. Sori, oli ihan pakko.

Renek for smackthejack.net

Photos copyright by Sony Music Finland, 2015