STOP THE PRESS!

Black Mass

Black MassOhjaus: Scott Cooper
Käsikirjoitus: Jez Butterworth, Mark Mallouk
Tuotanto:
 Scott Cooper, John Lesher, Brian Oliver, Tyler Thompson
Pääosissa: Johnny Depp, Joel Edgerton, Benedict Cumberbatch, Dakota Johnson, Kevin Bacon, Jesse Plemons, Peter Sarsgaard, Corey Stoll
Arvio: 5/5

Etelä-Bostonissa toimiva irlantilaismafioso Jimmy ”Whitey” Bulger (Johnny Depp) on ystävällinen mies monelle bostonilaiselle kaduntallaajalle, mutta alamaailman ihmisille hän on tyly äijä. Siksi hänen vanha ystävänsä, FBI-agenttina toimiva John Connolly (Joel Edgerton) pyytää Whiteyltä apua taistelussa pohjoisosassa toimivaa italialaisten mafiaa vastaan. Bulgerin on toimitettava tietoa viraston pojille ja hänen omaa toimintaansa katsellaan läpi sormien. Sitä ei kuitenkaan FBI tiedä, että juuri tämän yhteistyön avulla Bulgerista tulee entistäkin vaarallisempi, voimakkaampi ja ennen kaikkea alueen pelätyin mies. Eikä hänen senaattoriveljensä (Benedict Cumberbatch) ota kuuleviin korviinsa mitä Jimmy puuhailee, vaikka tämä olisikin joutumassa liriin.

Tämä 70- ja 80-luvulle sijoittuva tositapahtumiin perustuva elokuva kuuluu samaan tiukkaotteisten gangsterielokuvien sarjaan kuin esimerkiksi Martin Scorsesen Mafiaveljet tai Brian Helgelandin Legend. Näitä elokuvia yhdistävät karismaattiset hahmot, kova vallanhimo ja tietenkin rajut väkivaltakohtaukset. Johnny Depp on totuttu näkemään mitä erilaisemmissa rooleissa ja jokaisesta hän on tehnyt omituisella tavalla kiehtovan. Eikä tämä ole ensimmäinen kerta, kun hän esittää gangsteria. Michael Mannin ohjaamassa Public Enemiesissa (2009) hän esitti John Dillingeriä, joka lukeutuu Amerikan klassisiin gangstereihin. Bulger on puolestaan siirtolaistaustainen rikollinen, joka ei myöskään unohda ”alkuperäistä kotimaataan”. Depp tekee roolihahmostaan umpipahan gangsterin, joka pyrkii näennäisesti olemaan kiltti. 
Vaikka hän käyttää roolin rakentamiseen hivenen omia maneereitaan, niin ne eivät kuitenkaan häiritse kokonaisuutta. Varsinkin Connellya esittävä Edgerton on vastapainona erinomainen. Hän tekee roolihahmostaan Bulgeria kunnioittavan tyypin, joka liikkuu toiminnassaan lainmukaisuuden ja laittomuuden rajamailla. Tässä elokuva vilisee paljon tunnettuja näyttelijöitä pienissä rooleissa, mutta jokainen rooli on tarkasti harkittu ja siksi ne toimivat hyvin tarinaa tukien. Myös senaattoriveljeä esittävä Cumberbatch on roolissaan uskottava, vaikka paikoitellen hänen puheessaan kuulee hieman liikaa brittiaksenttia aidoksi irkkumaiseksi amerikkalaiseksi. Pienistä ’valuvioista’ huolimatta  Black Mass on paras gangsterielokuva lähes kymmeneen vuoteen.

Lisämateriaalina kolme making of -dokumenttia.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s copyright by Warner Bros. Entertainment, 2016

Traileri: