STOP THE PRESS!

Jäähyväiset (Mita Tova/The Farewell Party)

jaahyvaisetOhjaus ja käsikirjoitus: Tal Granit, Sharon Maymon
Tuotanto: Moshe Edery, Leon Edri, Osnat Handelsman-Keren, Thanassis Karathanos, Talia Kleinhendler, Haim Mecklberg, Estee Yacov-Mecklberg
Pääosissa: Ze’ev Revach, Levana Finkelstein, Aliza Rosen, Ilan Dar, Raffi Tavor, Yosef Carmon, Hilla Sarjon
Arvio: 3/5

Israelilaiseen vanhainkotiin sijoittuvan Jäähyväiset-elokuvan (2014) päähenkilö Yehezkel (Ze’ev Revach) joutuu vaikean eteen, kun hänen tuskaista kuolemaa tekevän ystävänsä vaimo tulee pyytämään apua eutanasiaan. Näppäränä miehenä Yehezkel askartelee vekottimen, jonka avulla vainajoituminen onnistuu vaivatta. Varsinaiset ongelmat kuitenkin alkavat, kun toisetkin eläkeläiset saavat kuulla kalmankoneesta: kohta ovat mummot ja papat kilvan kärttämässä vempainta lainaan.

Tal Granitin ja Sharon Maymonin käsikirjoittama ja ohjaama Jäähyväiset tasapainoilee suht näppärästi koomisen ja kamalan välimaastossa. Musta huumori on välillä holtittomankin hauskaa, välillä taas köpötellään brittisarja Vielä virtaa –tyyppisen seniilisti. Eutanasiaa ja dementiaa käsitellään vähän joka kantilta. Se kyllä näissä eutanasiaelokuvissa ihmetyttää, ettei koskaan pohdita, miksi itsemurhahankkeisiin yleensä on pakko sotkea muita ihmisiä. Jonkun neliraajahalvaantuneen kohdalla tämän ymmärtää, mutta niin kauan kuin kädet liikkuvat ei ole vaikeaa hoitaa hommaa ihan yksikseen, jos kerran elämän jatkaminen on esim. kipujen takia kidutusta.

Vesa Skaffari for smackthejack

Photo’s Copyright by Scanbox, 2015

Traileri: