STOP THE PRESS!

Tyttökuningas (The Girl King)

TyttökuningasOhjaus: Mika Kaurismäki
Käsikirjoitus: Michel Marc Bouchard
Tuotanto: Wasiliki Bleser, Arnie Gelbart, Mika Kaurismäki, Martin Persson, Anna Stratton
Pääosissa: Malin Buska, Sarah Gadon, Michael Nyqvist, Lucas Bryant, Laura Birn, François Arnaud, Martina Gedeck, Peter Lohmeyer, Patrick Bauchau, Hippolyte Girardot, Timo Torikka, Samuli Edelmann
Arvio: 2,5/5


Elokuva kertoo Ruotsin kuningataresta Kristiinasta (s. 1626- k. 1689), joka kasvatettiin isän käskystä prinssinä. Lapsuutta hän ei ehtinyt viettämään, sillä kuusivuotiaana hänestä tuli jo kruununperijä kuninkaan kuoltua. Vuodet vierivät ja poikamaisesta tytöstä kasvaa nuori nainen. Täytettyään 18 vuotta hänet kruunataan maansa hallitsijaksi, joka ei pelännyt ottaa haasteita vastaan – siksi monet konservatiiviset tahot saivat kuulla kunniansa tältä miekkailevalta ja karhuja metsästävältä johtajalta. Hovi puolestaan toivoi, että hallitsija menisi naimisiin ja saisi perillisenä pojan. Kristiinalla olivat kuitenkin muut asiat mielessä. Hän halusi tarjota koulutusta kansalle ja lopettaa jatkuvan sotimisen uskontokuntien välillä. Kaiken lisäksi hän sattui rakastumaan kreivitär Ebba Sparreen.

Tyttökuningas on kertomus aikaansa edellä olleesta kuningataresta, joka oli jo tuolloin nykyaikaisempi hallitsija kuin moni uskoisi. Tässä Mika Kaurismäen kansainvälisimmässä elokuvassa yhdistyvät pohjoismaisen draaman soljuva tarinankerronta ja saksalainen rautanaulamaisen jäykkä pönötys. Siksi kokonaisuudeltaan Tyttökuningas on jähmeä, eikä mikään osa tahdo oikein kulkea eteenpäin. Eikä asiaa valitettavasti paranna englanninkielinen dialogi. Jos dialogi olisi toteutettu ruotsiksi ja ulkomaalaisissa kielissä pysytty omille kielilleen ”uskollisina”, niin uskottavuutta olisi tullut entistä enemmän. Ymmärrän toki, että isompia katsojiamääriä haetaan maailmalta, mutta uskottavuuden kannalta kielivalinta ei ole kovinkaan hyvä juttu.

Elokuvan parhaimmat puolet ovat loistava visuaalisuus. Varsinkin kuvaus on todella hienoa ja se tukee tarinaa sekä ajankuvaa yllättävän hyvin. Ennen kaikkea tämä on kuitenkin kahden näyttelijän juhlaa: Kristiinaa esittävä Malin Buska on uskottavan jämäkkä  roolissaan ja häntä tukee erinomaisesti herkkää Sparrea esittävä Sarah Gadon. Yleensä erinomaisia rooleja tehnyt Michael Nyqvist on roolissaan ulkona kuin lumiukko,  sen verran jähmeästi hän kansleri Axel Oxenstierna esittää. Valitettavasti on todettava, että hyvistä aineksista ei saatu synnytettyä sellaista todellista liekkiä, jota tämä elokuva olisi kaivannut.

Lisämateriaalina elokuvan traileri.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s copyright by SF Film, 2016

Traileri: