STOP THE PRESS!

Sleepy Sleepers – Vain elämää, Only Rock’n’Roll

sleepyt Tuotanto: Samuli Laiho / Johanna
1. Jytä jytkyttää 2. Suomi pämppää 3. Itkisitkö onnesta 4. Put-put-put-put-Putin 5. Täyttä elämää 6. Lisää viinaa 7. Roudarin mysli 8. Lahen lihamuki 9. Lontoon skidit 10. Viikko radalla
Arvio: 3/5

No johan nyt. Käsi ylös, onko jossain joku joka ei olisi joskus kuunnellut tai peräti digannut Sleeppareista? No, voi kai sellaisiakin olla. Esittelyjä Sleeparit ei kaipaa. Parempaa biisimateriaalia tosin ehkä. Kyseessä on muuten laskujeni mukaan ensimmäinen pääosin omaa materiaalia sisältävä SS-pitkäsoitto sitten vuoden 1988.

Joopa joo. En tiedä onko se ihanan perinteistä ja tuttua, että bändi jyrisee täsmälleen samalla kaavalla ja reseptillä kuin 70-luvulla vai onko se vain noloa. Mun on ihan oikeasti tähän nyt vähän vaikea suhtautua. Onko tämä hauskaa? No ei nyt kovin. Herättääkö tämä pahennusta. No ei nyt kovin. Onko tämä musiikillisesti tiukkaa? No ei nyt kovin. Mitä tässä sitten on? Nostalgiapläjäys päivitettynä. Paitsi että ei oikeastaan. Soundit ja lyriikat ja välihöläytykset ovat kuin Sinulle äiti- klassikolla.

Tietysti poliittiseen kantaaottavuuteen on siirretty PerSut ja Putin muut nykyajan ilmiöt kaljan kioskeihin saamisen sijasta. Mutta kun sekin tavallaan tökkii. Onko nyt sitten yksinkertaisesti vaan niin, että tällaisesta sekopäisestä kohkaamisesta on aika ajanut ohi? Vai, jumalaare, onko musta vaan tullut vanha? Ei, ei voi olla. On se ennemmin toi ensinmainittu.

Eihän näissä biiseissä mitään järkeä ole. Vain elämää saa kyytiä mutta kieltämättä sekin vähän väsyneesti. Viinaa juuaan mutta maksa ei kestä. Musiikillisesti mennään hyväksihavaitulla raskaalla linjalla ja vokalisointiosuudet eivät nyt varsinaisesti ole mitään virtuositeettia. Eihän biiseissä sinällään mitään vikaa ole. Rehvakkaa punk-kohkaamista lähinnä. Mitenhän tämän kohderyhmä mahtaa tähän suhtautua?

On se kunnioitettavaa, että jotkut eivät kasva aikuisiksi koskaan. Että siis miksi tätä pitäisi sen kummemmin moitiskella? Yksi alkuperäisistä Sleeppareiden tehokeinoista oli se, että mummot saivat sydäreitä retkueen saapuessa kaupunkiin. Nyt vaan mummot ovat yhtyeen entisiä faneja, joten yhtyeen yksi suurimmista syömähampaista on siinä mennessä mennyttä. Mutta olisikohan niin, että nykyään tälle päätä pudistelevat nuoret? No se on kyllä ihan oikein. Jos yksikin robinisti tai muotipelle paheksuu tätä räyhäämistä, on tallenne onnistunut.

No niin. Ja herättäähän tämä pahennusta allekirjoittaneessakin. Göstan haudassaan Kellonummella pyörimään saava Itkisitkö onnesta- versiointi on surkein ikinä missään kuultu Leevi-cover. Se ei sovellu levyn linjaan, ei ole mitenkään perusteltu ja kaikenlisäksi onnettomasti toteutettu. Eli tässä kontekstissa piste Sleeppareille: Yksi kriitikko suututettu!

Renek for smackthejack.net

Photos copyright by Johanna Kustannus, 2015